Самодейци от Търнава сбъднаха мечтата си за Жеравна

Самодейци от Търнава сбъднаха мечтата си за Жеравна

За девети път в Жеравна се проведе Международния фестивал на народната носия. Съчетаването на фолклорни изяви във всички области и невероятната природа привличат много хора. По време на фестивала участниците се веселят, пеят, свирят, танцуват, хранят се и пият по начин, както това са правели техните пра-баби и дядовци преди много години
За автентичната обстановка допринася и фактът, че за организираните пиршества се използват предимно прибори и аксесоари, каквито са били в края на XIX и началото на XX-ти век - дървени лъжици и керамични чаши, както и черги, рогозки и козяци за сядане. Oт няколко години самодейците  на НЧ „Напредък 1898“ в Търнава имат желание да станат част от това грандиозно събитие, което не случайно е наречено „ Скок във времето“, за да представят автентичните хора и пъстротата на шевиците от Северозападния регион на страната. Години наред читалището работи за съхраняването и опазването на тези традиции и ежегодно организираме различни празници, възстановяваме позабравени обичаи, съхраняваме стария бит и култура на българина по своеобразен начин в обновената етнографска сбирка.
„Убедени сме, че максимата „Зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни“ е вярна и особено актуална днес.Финансирането на участието  ни от програма „Мобилност“ ни даде  шанс за изява и популяризирането на фолклора на северозападния край”, казаха читалищните дейци от Търнава.

 
2016-08-04 11:12:45