Липница посрещна Мадлен и Нидал Алгафари

Липница посрещна Мадлен и Нидал Алгафари

По покана на читалище "Отец Паисий” в Липница гостуваха Мадлен и Нидал Алгафари. Секретар-библиотекарят на читалището Галя Христова с удоволствие представи своите гости.

Освен писател, Мадлен Алгафари е и национално известен психотерапевт и преводач. Съпругът й Нидал е режисьор, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR.

Пред любителите на съвременната българска литература от Липница и общината двамата автори представиха своите книги.

Срещата- разговор започна с представянето на двата романа на Нидал Алгафари "Боже, защо Господ лъже?”, който той определя като "любовен” и "Аллах, милост нямаш ли?”, в който разказва за всичко, което е българско и духовно през периода 1700-1800 г., пречупено през обичаите и малко известните ни неща. Според Алгафари българинът е изключително духовен човек и трябва да се гордее с традициите и историята си.

Мадлен Алгафари поднесе кратки резюмета на своите книги по професионален и прецизен начин, достъпен за хора от всякакви възрастови групи.

"Мира нямам" е първата й книга, а след нея идват "Всички можем да летим"- стихове, приказки и песни,"Приказки за пораснали деца”, "Глад за истински неща", "Как да се разболяваме качествено?", "Чувствам, следователно съм!” и др.

Последният й роман - "От "Какво ще кажат другите?" до "Какво избирам аз?”представлява своеобразна дисекция на съвременния българин, нещо като психоантропология.

Срещата-разговор продължи с куп въпроси, на които присъстващите бяха нетърпеливи да получат отговори. Дистанция между автори и читатели нямаше, разговорите протичаха спонтанно - с въпроси и отговори, с мнения и спорове, защото темите, които развиват писателите вълнуват всеки българин.

Накрая кметът на Липница Румен Шопов благодари на гостите и изрази общото задоволство на своите съграждани.

Галина Йолкова

 
2016-07-26 10:41:39