Оряхово шашна Ути с рибни специалитети

Оряхово шашна Ути с рибни специалитети

Община Оряхово впечатли топготвачът Ути Бъчваров с рибни специалитети от региона. Телевизионният гуру в кухнята се срещна с десетки кулинарни майстори от общинските селища на третото издание на Фестивала на рибата и рибаря в село Остров. Бъчваров опита и оцени кулинарните шедьоври на оряховските познавачи 

„За втора година имам честта да гостувам на рибния фестивал в Остров и искам да кажа, че нивото става все по-високо, а за журито е много трудно да отличи най-големите майстори“, обяви Ути. Той бе председател на кулинарното жури, в което членуваха още кметът на Оряхово Росен Добрев, кметицата на Остров Ирена Станкулова и двама от спонсорите на събитието – адвокат Станислав Тонов и Цветан Андреев от „Тита консулт“. Те оцениха както пъстрите щандове, подредени от изтъкнати познавачи на рибните специалитети в региона, така и трите отбора, които трябваше на място да приготвят уникално меню, за да заслужат първото място.

Тазгодишното издание на фестивала бе тематично обвързано с Годината на шарана. Затова и сладководната риба бе най-честият гост в менюто на участниците. В кулинарното шоу, което традиционно се провежда на брега на Дунав до пристанището в Остров, със свои ястия се представиха пенсионерски клубове и читалища от региона. Сред специалитите се забелязваха както традиционни местни вкусове, така и смели кулинарни интерпретации, които удивиха публика и жури. Осъвременени качамаци, лучник с риба, ролца от шаран, палачинкови торти и други специалити, поднесени с въображение и стил, дадоха основание да се смята, че третото издание на фестивала е вдигнало високо кулинарната летва.

В люта битка за одобрението на журито влязоха три готварски отбора -  от Горни Вадин, Лесковец и Оряхово. Всеки тим имаше по трима състезатели, които трябваше за 2 часа да сътворят най-доброто ястие с шаран, на което са способни. Подправките и тиганите отборите трябваше да осигурят сами. Готвачите заложиха на различни кулинарни изкушения. „Оряховските мренки“ наредиха хрупкави, богато овкусени шишчета с риба и зеленчуци. Отборът от Лесковец съчета традиция и въображение и поднесе пълнен шаран, както и рибни ролца с три вида сос – тартар, чеснов и млечен. Готвачите от Горни Вадин направиха шаран със зеленчуци на грил, допълнен от хрупкави разядки и отново приятни сосове. Жури и публика цъкаха с език пред вида на кулинарните изкушения, а решението за победител в надпреварата дойде след дълго обсъждане от страна на оценяващите.

още за Фестивала на рибата четете в утрешния брой на "Враца днес"
2016-07-25 09:50:20