Община лови вандали чрез Фейсбук, чакат ги глоби и поправителен труд

Община лови вандали чрез Фейсбук, чакат ги глоби и поправителен труд

Зачестилите вандалски прояви и десетките сигнали за нарушители по пътищата събраха на спешна среща общинската управа в Козлодуй и полицията. На нея присъстваха и будни граждани от града, които са готови да съдействат за залавянето на нарушителите.
„Срещата инициирахме след сигнали във Фейсбук групата „Пътна инфраструктура”. В днешно време никой кмет не може да си позволи да пренебрегва мнението на хората, още повече такива, които сами са се организирали с цел да помогнат на общността. Затова и аз самата следя какво се случва там и подкрепям мнението на хората, когато то е за развитието на общината”, каза кметът Маринела Николова.
Всички се обединиха около идеята, че заедно – полиция, общинска администрация и граждани, могат да работят за намаляване на пътно-транспортните произшествия, за увеличаване на гражданския контрол и за подобряване състоянието на безопасността на пътя.
Администраторите на фейсбук групата, в която сигналите за нарушения валят един след друг, заявиха, че са готови да публикуват всички видеоклипове и снимки, които показват нарушителите.
От общинската управа бяха категорични, че ще бъдат безкомпромисни към вандалите. Голяма част от сигналите са и за каруци, които минават по централните улици на града, както и за безстопанствени животни.
„Радвам се, че хората в Козлодуй виждат, оценяват, това което се прави за нашата община и искат заедно да работим”, каза още кметът на общината.
От полицията пък призоваха гражданите да подават сигнали на 112 за недобросъвестни шофьори и за повече активност от страна на гражданите.
„Правим всичко по силите си. Разполагаме с един патрул на денонощие и се опитваме да покрием цялата община”, каза представителят на МВР Бисер Лашков.
Той напомни , че има много млади шофьори нарушават Закона за движение по пътищата, а след това се саморазправят с полицията.
„Техните родители също се саморазправят. Все пак нека стане ясно, че личната култура на шофиране зависи от родителското възпитание и отношение”, подчерта Лашков.
Зам.-кметът на Козлодуй Юрик Марков заяви, че в най-скоро време ще бъдат монтирани изкуствени неравности по пътя.
От местната управа съобщиха, че преди дни са констатирали и поредната вандалска проява. Недобросъвестни граждани са счупили двете палми, които се намират пред входа на администрацията. Прекършена е и една върба в центъра на града.
Записите от видеокамерите ще бъдат предоставени и публикувани в социалните мрежи, за да може нарушителите да бъдат разпознати и заловени час по-скоро.
„Ще променим вътрешните Наредби на общината и ще наложим общественополезен труд на тези, които си позволяват да вандалстват. Не разбирам как не си дават сметка, че така вредят и на себе си – нали всички тези неща ги правим с публични средства, с техните пари, с данъците на родителите им”, коментира още кметът Маринела Николова.
2016-07-19 14:40:33