Доброволци ще се трудят на село

Доброволци ще се трудят на село

Стартира проектът „Село назаем”, по инициатива на НЧ "Съзнание-1927” в село Долни Вадин. Намаляващият брой на населението и увеличаването на възрастта пораждат и основния проблем на хората от общността - самотата и нуждата от общуване. Така се ражда и идеята за проекта. Целта му е взаимно опознаване, разбирателство и диалог между поколенията и търсене на  външния поглед за българското село. Една от целите е селото да се  превърне в бъдеща туристическа дестинация, заяви за „Враца днес” секретарят на читалището и главен организатор Анелия Спасова.                                                                             

В проекта ще участват доброволци, които търсят тишината, спокойствието и уюта на селския живот. 13 младежи на възраст от 18 до 35 г., в рамките на 10 дни да бъдат настанени в семейства в Долни Вадин. Те ще участват във всички дейности, съпътстващи къщната работа - копаене, готвене на традиционни ястия, гледане на животни, пазаруване, почистване, косене. В следобедните и вечерните часове на деня от читалището предвиждат различни мероприятия с опознавателен характер - запознаване с местните забележителности, история и фолклор, разучаване на местни народни хора. Предвиждат се и романтични вечери край реката, придружени с песни и танци и споделяне на впечатленията от деня. На любителите кулинари ще бъде предоставена възможност да приготвят местни гозби, като традиционната рибна саламура, бабина питка, рибен хайвер, качамак. Ще бъде организирано и почистване на крайбрежието на р. Дунав в района на с. Долни Вадин. Освен прозаичните занимания са предвидени и часове за изкуство. Младежите ще могат да се наслаждават на кинопрожекции под звездите, да изработват картички и сувенири. Начални познания по риболов, работа на пчелин и във ферма ще обогатят жизнения опит на доброволците.                                             

През последния ден от проекта младежите ще могат да споделят своите впечатления, да анализират своя престой в селото и да направят съответните изводи на организирана за целта кръгла маса под надслов „Селото през моите очи”. Любопитен момент е техният поглед към проблемите на селото, да открият какви са те и да предложат възможности за тяхното решаване. Организаторите разчитат на факта, че като странични хора, доброволците  ще имат по-реалистичен поглед и вярна преценка.                                                                                  

Вече тече подборът на кандидатите, съобщи Анелия Спасова. Със съдействието на Младежко бюро за социални услуги е осигурено участието на четирима доброволци от Украйна, Азърбайджан, Унгария и Италия, които са в България по програма Еразъм.

 


Коментари2016-07-14 09:27:22