Санират Мездра с близо 8 млн. лв.

Санират Мездра с близо 8 млн. лв.

Обществени сгради, училища и жилищни сгради ще санира Мездра по процедурата „Енергийна ефективност в периферните територии”, научи „Враца днес”. Бюджетът за проектите от общината е близо 7 млн. 870 хил. лв. До момента администрацията е подала 61 проектни предложения на обща стойност 7 млн. 230 хил. лв. В тях е предвидено саниране на  четири административни сгради - на Общината, полицията, пожарната и бившото АПК-а. Енергоефективен ремонт ще преминат и сградите на три учебни заведения - ОУ "Христо Ботев”, СОУ "Иван Вазов” и ОУ "Св. св. Кирил и Методий”. Цялостно ще се санират 51 еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, които са допустими за енергийно обновяване. На тези сгради са изготвени технически и енергийни обследвания, технически паспорти и енергийни сертификати, казаха от общината.  

Бюджетът за саниране на жилищните сгради е 3 783 610 лв., на административните - 2 392 580 лв., а на учебните заведения - 1 047 040 лв. В момента тече процедурата за оценка на предложенията от Управляващия орган на програмата.

Други 7 сгради от Мездра ще кандидатстват за националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. До няколко седмици трябва да се избере изпълнител за санирането на общежитието на ул. "Сердика”. Кандидатите за изпълнител на инженеринга на пететажния панелен жилищен блок са двама. Предстои да се обяви и конкурс за инженеринга, проектирането и строителството на други 6 сгради, които отговарят на условията на програмата. Това са жилищните блокове 2, 5 и 6 в квартал 101 и „Леденик” 1, 2 и 4.
2016-07-08 13:07:47