Градешкият манастир празнува своя храмов празник

Градешкият манастир празнува своя храмов празник

Днес е храмовият празник на един от най-красивите манастири в Северозапада -  "Св. Йоан Предтеча", разположен в непосредствена близост до криводолското село Градешница. Светата обител е красива постройка, с широки чардаци, обширен сенчест двор - оазис на тишина и спокойствие. В ъгъла има майсторска чешма, датирана от 1974 г. В днешно време Градешкия манастир е функциониращ, но без монаси. Комплексът се състои от вътрешен манастирски и стопански двор, обградени от каменни зидове с четири големи и две малки порти. Двуетажните жилищни постройки са издигнати през 1865 г. и са свързани в ъгъла на втория етаж с малък параклис "Св. Иван Рилски". През 1972 г. сградите, църквата и параклиса са основно ремонтирани и реконструирани. Съборната църква е разположена в средата на вътрешния манастирски комплекс. Построена е през1861 година, а в периода 1998 - 2000г. тя е реставрирана и преосветена с помощта на АЕЦ Козлодуй. Незабравимо преживяване ще бъде за хората, които са решили да се венчаят, или да приемат светото кръщение в църквата. Манастирът предлага възможност за нощувка и храна,разполага и с достатъчно на брой места за провеждане на семейни празненства, както и с голям, охраняем  паркинг.                                                                               

Местността около манастира е живописна, с тучни поляни, подходящи за волни детски игри. Тук, сред тишината и уюта на манастирският комплекс, гостите могат да се насладят на традиционни български ястия и напитки, а също така и ястия приготвени по стари манастирски рецепти, като вкусното чеверме по манастирски. Любителите на риболова могат да уловят шаран, клен, мрена, скобар и други видове риба във водите на река Огоста, която протича на 2.5 км от манастира. Близката гора предлага възможност и и за любителите на лова. Тук се срещат зайци, лисици, глигани, фазани, яребици, пъдпъдъци и други видове.Разнообразната флора с много изворчета, поточета и красиви еко пътеки правят близката гора идеално място за разходки и пикници. На около 500 м от манастира се намира пещера, във вътрешността на която е открито аязмо - лечебен извор.

Възникването на Градешкия манастир "Св. Йоан Предтеча" е свързано с крепостта в местността "Калето", съществувала до началото на 11 в. и със средновековното селище "Селището" и неговия некропол просъществували до 14в. В края на 16в. при водени военни действия манастирът е разрушен. Светата обител е възстановена в началото на 19 век. По това време манастира е бил духовно и културно средище в региона и в него се е помещавало килийно училище.

 


Коментари2016-06-24 15:52:24