Тони Йорданов: Произвели сме 180 млн. киловатчаса зелена енергия

Тони Йорданов: Произвели сме 180 млн. киловатчаса зелена енергия

“До момента нашите две централи са произвели около 180 млн. киловатчаса зелена енергия, споделя Тони Йорданов. Влизането на мездренската компания в енергетиката започва преди 16 години със закупуването на ВЕЦ Петрово в община Сандански. Малката централа се намира близо до гръцката граница и работи вече 66 години, като 16 от тях в частни ръце. Тя е изцяло рехабилитирана със средства на “Ариел-ТН” и е една от успешните дейности на фирмата, която ще чества 25-годишния си юбилей този месец. 7 са постоянно заетите работници на ВЕЦ Петрово.

“Следващата ни логична стъпка след натрупания опит от Петрово бе построяването на ВЕЦ Калето. Тя се оказа една от най-големите инвестиции в Северозапада и бе открита от  премиера Борисов, разказва Тони Йорданов. ВЕЦ Калето работи успешно вече шест години и дава доходи на 9 човека.

Последната инвестиция от 2.5 млн.лв. е в 2 MWh когенерация. Когенераторът е производство на водещата американска компания “Катерпилар”. Той работи от септември 2015 г. Основно произведената енергия се използва за отопление на оранжерия “Озирис”, а електрическата енергия се продава на ЧЕЗ.

“За съжаление, вече не е перспективно да се инвестира във възобновяеми източници, тъй като държавата непрекъснато променя правилата в този бизнес. Моят апел към всички управляващи- настоящи и бъдещи е- спрете ежедневните промени в законите- бизнесът има нужда от сигурност и спокойствие. Тогава ще се върнат инвестициите и развитието”, призова Тони Йорданов.
2016-06-18 02:49:00