Египетска делегация посети АЕЦ "Козлодуй”

Египетска делегация посети АЕЦ

Египетска делегация, водена от д-р Хасан Махмуд Хасанейн, първи заместник-министър на електричеството и възобновяемите енергоизточници на Арабска Република Египет, посети АЕЦ "Козлодуй” и се срещна със заместник-министъра на енергетиката Николай Николов и с ръководството на ядрената ни централа. Гостите бяха запознати с българския опит в областта на атомната енергетика и актуалния статус на проектите за продължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй”, както и за увеличаване на тяхната мощност до 104%.

"Развитието на ядрената енергетика при спазване на екологичните норми и изискванията за защита на човешкото здраве е ключов приоритет за нашето правителство”, подчерта заместник-министър Николов по време на срещата.

"За нас е отличен шанс да се запознаем с българския опит в областта на експлоатацията на ядрени съоръжения”, изтъкна в отговор д-р Хасанейн. През последните две години Египет предприема сериозни стъпки за изграждане на своя ядрена централа.

По време на визитата си в АЕЦ "Козлодуй” египетската делегация посети командната и машинната зала на шести енергоблок и пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 в учебно-тренировъчния център на атомната централа.
2016-06-18 02:29:55