Атомната централа отново отвори врати за посетители

Атомната централа отново отвори врати за посетители

На 11 юни, събота, 535 посетители се запознаха с работата на АЕЦ "Козлодуй” в Деня на отворени врати.Уникалната за страната технология за електропроизводство предизвика интереса на хора от цялата страна. Освен от населените места на областите Враца, Монтана и Видин, които са най-близо до централата, разстоянието не се оказа пречка за любознателните от София, Русе, Плевен, Благоевград, Добрич, Търговище, Стара Загора, Габрово, Сливен, Горна Оряховица, Пазарджик, Троян, Попово, Самоков и много други градове и села.

По време на посещението гостите разглеждаха командните и машинните зали на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и се докоснаха до работната атмосфера на експертите, осигуряващи безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй”. В Информационния център за всички желаещи бяха предоставяни печатни издания за дейността на Дружеството, насочени към различни аудитории - деца, възрастни и хора с по-задълбочени познания в областта на енергетиката. На посетителите бяха прожектирани и филми, проследяващи над 40-годишната история на атомната централа. И малките, и по-големите научиха повече за технологичния процес в АЕЦ благодарение на интерактивните дисплеи, разположени в Информационния център. Атрактивни за всички бяха видеокадрите, заснети от високо, и виртуалният тур на площадката на централата. Децата бяха привлечени и от мултимедийната игра, от която неусетно и с много забавление те разбраха как работи една атомна централа.

Вниманието на гостите привлякоха демонстрациите за бързо гасене на пожар, проведени от огнеборците от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението - АЕЦ "Козлодуй”, както и измерванията на радиационните и метеорологичните параметри на околната среда, осъществени в реално време с мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг.

На 11 юни най-възрастният посетител на атомната централа беше Хаим Хаим, на 91 години, от град София, а Павлин Димитров от Козлодуй - на 1 година и 6 месеца, се оказа най-малкият гост по време на Деня на отворени врати.


1
2
3


2016-06-11 17:27:20