Възраждат църквата в Крушовица по проект

Възраждат църквата в Крушовица по проект

Възстановяването на падналия централен купол на храма „Св. Троица” е най-належащият проблем на Крушовица. Още през 2014 г., когато се срива покривът, кметът на селото Илия Илиевски е сезирал веднага отговорните инстанции. Отпуснати са 20 000 лв. за консервация, но тази сума е недостатъчна. Очакват да бъде одобрен проект и отпуснати средства по мярка 7.6 за  реставрация, ремонт и/или реконструкция на сгради с религиозно значение.

„Бихме искали чрез вашия вестник да се обърнем с молба за съдействие, да бъдем чути и да се помогне”, каза Илиевски.

Църквата е построена през 1891 г. и вчера, на Спасовден, имаше храмов празник.

Проблем е лошата инфраструктура, едва около 30 % от пътищата са частично асфалтирани или бетонирани. Средствата не са достатъчни и са правени само кърпежи. От бюджета на кметството са заложили средства за основен ремонт и асфалтиране на 3 улици, като приоритет е улица „Христо Ботев” пред училището.

Селото вижда зор и със събирането на данъците, поради което приходите в хазната падат. Водопреносната мрежа в селото също създава грижи, признава Илиевски. Според него неработеща е и програмата за социално подпомагане, по която за 14 дни на човек се заплащат 42 лв., което е неефективно, защото хората отказват да работят. Предложението на кмета е или да се намалят дните за отработване, или да се увеличи заплащането, за да има смисъл програмата.

Както и в много други населени  места, в Крушовица има голям брой безработни лица, над 350 според статистиката, но реално са повече, казва кметът. В момента е осигурена работа на 10 човека по програма за заетост на младите хора до 29-годишна възраст. След изтичането на  6-месечния период те отново остават безработни.

Трябва да се подчертае, че през изминалата година са реализирани някои от поставените цели. С дарения от община Мизия на стойност 3000 лв., от Реформаторски блок – 10000 лв. и 1000 лв. от кметството е направен ремонт на покрива на пенсионерския клуб, козметичен ремонт на помещенията  в него и е закупено необходимото оборудване.

Селото може да се похвали с много добро улично осветление, разполага с над 550 улични лампи. Осигурено е 24-часово видеонаблюдение на училището, детската градина и всички обществени сгради, има охрана на 100 къщи, а охранители обикалят непрекъснато и поради този факт в селото няма кражби.

Наскоро са отпуснати над 4 милиона лева за подобряване и разширяване на инфраструктурата, предстои асфалтиране на няколко улици по „Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020”.

В селото има 17 крупни земеделски производители, земята се обработва цялостно, няма пустеещи площи. Има голям пазар, който се провежда всяка седмица повече от 35 години. Трябва да се отбележи, че веднъж месечно в селото  има птичи пазар, на който идват птицевъди от цяла България.

Въпреки че в селото са осигурени медицински грижи, Илиевски смята, че те са недостатъчни. Има медицински пункт и един лекар, който посещава селото 3 дни седмично. През останалото време на разположение на жителите е местен фелдшер. Д-р Светлана Кожухарова осигурява ежемесечни медицински прегледи от лекари-специалисти за своите пациенти. Веднъж седмично има зъболекар, постоянно работи и аптека.

Крушовица е най – голямото село в община Мизия с население 1609 жители. Илия Илиевски кметува вече трети мандат и споделя, че заедно с екипа си търси баланс между поетите ангажименти и финансовите възможности на общината.

По случай събора на Крушовица кметът пожелава на жителите здраве, дълъг живот и берекет.

 


сн1
сн2

Коментари2016-06-10 10:32:30