Бутан почете Спасовден

Бутан почете Спасовден

С богата празнична програма козлодуйското село Бутан почете Спасовден. Днес се навършиха и 145 г. от построяването на църквата „Свето Възнесение” в селото. Кметът Ивайло Иванов подари икона на храма, а отец Стефан отслужи водосвет за здраве. Десетки миряни спазиха традицията и запалиха свещичка за здраве в молитвения дом. Сред тях беше и кметът на Община Козлодуй Маринела Николова. Вярва се, че в нощта срещу Спасовден билката Росен има най-голяма сила. Затова болните лягали на росенова поляна или пък я слагали до възглавницата си.
Храмът, който и до днес събира жителите на селото, е построен през 1871 г. по инициатива на поп Иван. Навремето отецът се славел с авторитет сред турците и успял да ги убеди за построяването на черквата, разказа председателят на местното читалище „Заря – 1911” Силвия Цветкова.
Чрез хитрина той успял да издейства султанско разрешение за издигането на храма, тъй като турските власти забранявали подобни строежи. Докато се издигала сградата се обяснявало, че тя ще бъде за конак, в който ще има място и за училище. Само за няколко месеца черквата била построена. Любопитен факт е, че долният етаж е изграден от камък, а горният е дървен.
През годината на построяването, на Спасовден, храмът бил осветен от Оряховския протосингел Алипий. До ден днешен храмовият празник събира цялото село на мегдана. Кметът на селото Ивайло Иванов спази дългогодишната традиция и осигури курбан чорба и почерпка за храмовия празник. В програмата участие взеха читалищните клубове „Художествено слово”, „Певческо изкуство” и музикантите от детския духов оркестър.


сн1
сн2
сн3
сн4
сн5


2016-06-09 15:18:47