Бутан чества три важни събития

Бутан чества три важни събития

Село Бутан ще посрещне своя традиционен събор с богата празнична програма. Тази година в селото цари изключително тържествена атмосфера, тъй като се честват няколко важни  събития: 145 години от построяването на църквата"Свето Вознесение",  105 години от създаването на НЧ ”Заря – 1911” и 90 години от откриването на киното в Бутан, което е първото селско кино в България.

Бутанските празнични дни ще започнат на 9 юни с тържествена литургия в църква "Свето Вознесение", последвано от курбан за жителите и гостите на селото. В отбелязването важния църковен празник ще се включат клубовете по "Художествено слово" и "Певческо изкуство" към НЧ ”Заря – 1911”. Духовата детска музика към читалището ще се грижи за празничното настроение на всички, присъстващи на площада в селото. Бутан  се гордее с факта, че тук е открито първото селско кино в България и ще почете юбилея с премиера на пиесата ''Потъник'' по Пламен Глогов, представена от Детско театрално студио ''Слънчеви лъчи''.

На 10 юни започва седмият Национален фестивал на любителското творчество ''Пей и танцувай за Бутан 2016'' . Началото е в 12 часа на откритата сцена в централния парк. Същия ден от 20ч. ще се състои празничен юбилеен концерт на самодейните състави към НЧ ”Заря-1911”.

С впечатляващо светлинно и огнено шоу по филмова музика ще бъде отбелязана 90-годишнината от първата прожекция в киното на Бутан. Изпълнението е дело на клуб ''Светлинно и Огнено шоу” към читалището.

В съботния ден от 19ч. в парка жителите и гостите на Бутан ще могат да се насладят на празничен концерт на гостуващите изпълнители Слади, Влади и Ясен Ангелиеви от музикална къща „Найс Мюзик”.

Ръководството на читалището и администрацията на кметство Бутан канят всички жители и гости на селото да посетят специално подготвените за тях културни мероприятия.

 


Коментари2016-06-07 16:13:29