Търнава съхранява своето минало

Търнава съхранява своето минало

Благодарение на инициативността на жителите на село Търнава и на тяхното желание да съхранят миналото на своя роден край в читалището на селото е възстановена музейна етнографска сбирка. Дългоочакваното събитие става възможно след успешно приключилият проект „ Зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни“ на читалищното настоятелство при НЧ „ Напредък 1898“. Неоценима подкрепа оказва и Сдружение „ Първи юни“ гр. Бяла Слатина.

Музейната сбирка е открита тържествено през 1966 г. в салона на читалищетои непрекъснато се дообогатява под грижите на Иванка Русева и Цветан Пешлеевски. За съжаление в годините на прехода читалищната сграда не се стопанисва добре и някои археологически находки изчезват или са безвъзвратно повредени.

Днес сградата на читалището е изцяло обновена с доброволния труд на търнавчани, които решават да възстановят и музейната сбирка, като даряват предмети от бита, стари народни носии и облекла.

 Целта е, освен пазител на вековни традиции и самобитност, музеят да стане организатор и домакин на представяне на книги, демонстрации на занаяти и други културни събития за жителите и гостите на селото.


Коментари2016-06-10 09:15:59