"Де е българското" събра над 400 участници

Искърското дефиле се огласи от звучни български песни

И тази година националният фолклорен събор „Де е българското“ събра  на едно място богатството на българския фолклор и красотата на нашата природа. Съборът  традиционно се провежда в комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол. За единадесети път организаторите  от Община Мездра и Сдружение "Искърско дефиле" дадоха  възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство и уникалност на своя регион.

445 участници от 26 селища показаха своите танцови и певчески умения.  Освен  230 – те  самодейци от община Мездра, Балкана огласиха още 215 славеи от селата Горни Вадим, Оходен, Синьо бърдо, Косталево, както и  състави от Враца, Монтана, Плевен и Роман.

 Да се насладят на звучните български ритми и да аплодират участниците  бяха пристигнали Генади Събков, кмет на община Мездра, Яна Нинова – председател на общински съвет Мездра, Росица Кузманова, директор на мемориален комплекс „Ботев път”, кметове на села, участници в събора.

Със затаен дъх всички присъстващи очакваха връчването на ежегодната награда за родолюбие, 10-килограмова статуетка, умалено копие на паметника на Дядо Йоцо. Тази година това високо признание получи младият режисьор Искрен Красимиров, за неговият принос в популяризирането на българщината.Той е автор на 5 филма за Христо Ботев, както и на филм за Св. Софроний Врачански.

Наградата връчи Огнян Петров, председател на сдружение „Искърско дефиле”, който сподели, че съборът се прави с цел всички българи да се почувстват по-горди, да имат по-добро самочувствие. „Трябва всички да се грижим и да обработваме тази благородна нива – родолюбието”, каза Огнян Петров и подчерта, че наградата не е индивидуална, а се връчва на целия екип на „Незабравимата България”.

Искрен Красимиров благодари за оказаната чест и с вълнение изрецитира стихотворенията „Дядо Йоцо ни гледа” и „Моят Ботев” от стихосбирката на своя баща, поетът и режисьор Красимир Стефанов. Директорът на мемориален комплекс "Ботев път" Росица Кузманова сподели, че филмите на Искрен са представени в цяла България и пред българските общности зад граница приемани са изключително радушно и емоционално от ученици, студенти и родолюбци.

Естествено народно веселие не минава без обичаните български народни танци. Извиха се кръшни хора на няколко ката в съпровод на популярните и обичани певици сестри Диневи.

Майсторите на художествените занаяти показаха своите произведения, малчуганите се радваха на разнообразни сувенири от сергиите, апетитни миризми галеха обонянието на изгладнелите сборяни.

С традиционна курбан чорба бе почетен празникът "Неделята на слепия".


сн1
сн2
сн3
сн4

Коментари2016-06-06 14:44:57