Президентът похвали козлодуйски ученици на изложба за Ботев

Президентът похвали козлодуйски ученици на изложба за Ботев

Уникална експозиция с реликви на Христо Ботев бе открита в Президентската институция по повод 140-годишнината от подвига на Ботев и неговите четници. Сред ценните експонати в изложбата са джобното тефтерче и прощалното писмо на Христо Ботев до неговото семейство, изпратено от кораба „Радецки“. В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: „После отечеството си съм обичал най-много тебе“.

По традиция президентът Росен Плевнелиев прие лично първите гости на „Дондуков“ 2 – група ученици от СОУ „Хр.Ботев”- Козлодуй, водени от кмета Маринела Николова, които организираха кампания за набиране на средства за рехабилитацията на кораба-светиня „Радецки“.„Тези млади хора, със своята изключителна енергия и воля да променят нещата, мотивираха хиляди българи, които помогнаха за възстановяването на „Радецки““, каза държавният глава. Президентът призова кампанията за набиране на средства за кораба-светиня да продължи. „Тези деца са пример за всички. Гордеем се с вас“, обърна се държавният глава към младите хора.

Сред поканените от президента бяха режисьорът Искрен Красимиров и актьорът Филип Филипов, които участваха в тържествената програма за отбелязването на 140-годишнината от стъпването на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 гражданите могат да видят единствените запазени лични вещи на революционера - джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии. Експозицията на реликвите ще бъде показана в столицата едва за втори път от 50 години насам.
 
Специална част от изложбата е посветена на запазването на паметта за Ботев и неговата чета след Освобождението. Желаещите могат да прочетат протокола на Комисията по издирване на лобното му място и да се докоснат до автентични свидетелства, свързани с издигането на паметника на поета-революционер във Враца. Сред експонатите са също така лични вещи на близките на Христо Ботев – на майка му Иванка Ботева, на съпругата му Венета Ботева и на дъщеря му Иванка.

Близо 500 души посетиха експозицията в първия час от нейното откриване.


sn.1
sn.2


2016-06-05 09:46:44