Бразилци снимат филм в Мизия

Бразилци снимат филм в Мизия

Бразилски телевизионен канал прави филм за общопрактикуващия лекар д-р Гримяна Бельова, която е може би единствената жена в света, кръщелница на цял футболен отбор- „Гремио” Порто Алегре.

На 11 май бразилски журналисти, заедно със семейството посетиха Мизия, родния град на Гримяна, в който живее майка й, и се срещнаха с кмета на Общината д-р Виолин Крушовенски. В служба ГРАО беше показан регистърът и актът за раждане на д-р Бельова. След това в сградата на старата община- днес Туристически информационен и експозиционен център, на гостите беше представена древната история на Мизия, а експонатите и снимките от ОУ „Цанко Церковски” в зала „Учебно дело” върнаха Гримяна в безгрижните дни на детството. В зала „Етнография” д-р Крушовенски връчи на журналистите плакет със символа на града и подари на всички гости рекламни материали.

Историята на Гримяна, която е родена на 25 април 1961 г, звучи като приказка. В този същия ден в София се играе мача „Гремио” - ЦДНА /ЦСКА/, а щастливият баща, заедно със свой приятел, го слуша по радиото. Възхитени от великолепната игра на бразилските футболисти, които побеждават с 5:1, двамата решават да я кръстят на отбора.

Бащата на Гримяна изпраща писмо до Бразилия и от клуба с радост приемат новината. На следващата година „Гремио” отново идва в България и тогава за мача отиват цял автобус фенове от Мизия, а семейството се среща с футболистите в бившия ресторант „Балкан” /сега „Шератон”/ в София.

Малката получава много подаръци, от които и до сега пази златна брошка и флагче на „Гремио”. В продължение на цяло десетилетие футболният клуб поддържа връзка със своята кръщелница, която през 90-те години  поради трудности с кореспонденцията прекъсва. През 2001 г. чрез обява във вестник д-р Бельова разбира, че от ръководството на клуба издирват своето бебе-талисман по случай предстоящата през 2003 г. 100-годишнина на „Гремио”. Има и адрес за връзка, и общуването се възстановява този път чрез интернет. От журналиста, който отговаря за страницата на отбора, тя научава, че в бразилските вестници много е писано за нея, за това, че работи като лекар, дори има публикувани нейни снимки като бебе.

Гримяна харесва името си, което според нея и носи само радост, и мечтае „Гремио” отново да дойде в България и да играе срещу ЦСКА.


Коментари2016-05-14 10:44:11