Оряхово подарява Кубратови снопчета на депутати

Оряхово подарява Кубратови снопчета на депутати

Кубратови снопчета с българския флаг изпраща Община Оряхово на народните представители в 43-тия парламент. Поводът за инициативата е националният празник на България - 3 март. Идеята принадлежи на Христина Цонева секретар на Общинската администрация в крайдунавския град.

Снопчетата, подарък за народните избраници, представляват 5 дървени пръчици, завързани с българския флаг. Всяко едно от тях е придружено от автентичен папирус с надпис „Единство, мъдрост, съзидание за България”.

Символичните подаръци са изработени от служителите на Дирекция „Младежки дейности” в Община Оряхово. „Това е първата подобна инициатива, която правим. В днешните времена на предизвикателства ни е нужно обединение, нужни са ни усилия за запазване на българското, а призивът ни в навечерието на 3-ти март е да сме единни”, разказва още Христина Цонева.

От местната администрация в Оряхово са адресирали подаръците до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Нека свещеният дух на възраждането и силните чувства за дълг към народ и отечество са верни ваши спътници”, се казва в писмото, изпратено с молба Кубратовите снопчета да бъдат предадени на всички депутати в парламента.

Христина Цонева разказва още, че идеята за изработването на снопчетата е заимствана от легендата за великия български хан Кубрат, който на смъртното си ложе завещава на синовете си да бъдат единни, защото единството е непобедима сила.

Смисълът на Кубратовия завет е вграден и в националния девиз на България „Съединението прави силата”, който милиони българи си припомнят в навечерието на 3-ти март.


Коментари2016-03-02 17:54:10