Организираме тържествен концерт за Деня на самодееца

Организираме тържествен концерт за Деня на самодееца

Анна-Мила Кузманова - секретар на читалище “Храм-паметник Христо Ботев - 1879” - Козлодуй

 


Г-жо Кузманова, каква беше за козлодуйското читалище 2015 г.?

2015 година беше успешна за читалището в Козлодуй. Реализирахме по проект обзавеждането на сцената, която през 2014 г. беше отремонтирана. Миналата година това се случи и сега сцената отговаря на всички изисквания. Имаме зала с 250 места, сцената е обзаведена и смея да твърдя, че в читалището ни е много приятно и уютно. При нас функционират 17 състава, като възрастовата граница е от 4 години и половина, та чак до 85 години. Имаме група за народно пеене за жени от 70 до 85-годишна възраст. Можем да се похвалим с много участия на групите на професионално ниво. Във всички фестивали се представяме отлично и печелим награди.

Какво планирате за 2016 г.?

Съгласно Закона за Народните читалища имаме одобрена културна програма, която следваме. През тази година отново ни предстоят много участия във фестивали в страната, ред изяви и концерти.

Тази година ще имаме премиерни участия. ТК “Интрига” ще се представи с постановката “Януари” от Йордан Радичков, Детският театрален състав - със спектакъла “Бялата приказка” на Валери Петров, а премиерата на детския мюзикъл с постановката “Какво мислят куклите за нас” сме планирали през октомври.

От месец октомври 2015 г. вече имаме и мажоретен състав, като първата му изява ще е на националния ни празник - 3 март.

Наближава Денят на самодееца - 1 март. Как ще го отбележите?

1 март е празник на всичките 203-ма самодейци в читалището. Денят на самодееца ще отбележим с тържествен концерт, който ще се проведе от 18 часа в залата на читалището и в който ще се включат всички състави.

Тук е мястото да отбележа, че финансирането от страна на държавата за читалищата е много малко. С тази субсидия от 7080 лв. е много трудно да се работи. Благодарни сме на община Козлодуй, в лицето на кмета, които страшно много ни помагат, но смятам, че трябва и държавата да се обърне с лице към читалищата. Те са средища на българщината и ако не се съхранят като културни институции, ще се загубим като нация.
2016-03-01 10:16:32