Читалището в Оряхово отчита ползотворна 2015 г.

Читалището в Оряхово отчита ползотворна 2015 г.

Г-жо Рашева, като секретар на НЧ “Надежда” - Оряхово, в навечерието на Деня на самодееца каква равносметка бихте направили на изминалата 2015 г.?

В навечерието на 1 Март - Деня на самодейността, НЧ “ Надежда 1871” в град Оряхово отчита разнообразна и ползотворна дейност през 2015 година и успешно реализиране на програмата на читалището за културни събития.

Художествените самодейни състави на читалището през годината провеждаха най-малко по три значими прояви месечно, свързани с българските традиции и празници, възпоменателни вечери, посветени на национални и оряховски бележити дейци, участия в национални и международни фестивали, в трансгранични проекти и др.

В средата на 2015 г. женският хор и съставът за автентични хора участваха в ХIХ-я Национален зетьовски събор в град Етрополе. През месец юли съставът за автентични хора представи отлично Оряховския край на Международния фолклорен фестивал на розата в град Казанлък и получи покана за участие и през настоящата година. На 7 и 8 август съставът за автентични хора и женският хор представиха общината и читалището в ХI-я Национален фолклорен събор в Копривщица.

Автентичните хора от Оряховско бяха оценени на висота от журито, а оценката за женския хор бе подкрепена и одобрена за записи по БНР, което се състоя в Копривщица. Наградите на двата състава са за автентичност и техническо майсторство на изпълненията.

По повод ХIХ-те Празници на духовите оркестри “Дико Илиев” в Оряхово духовият оркестър съвместно с БНР реализира издаването на компактдиск със заглавие “Буйна младост”, който включва музикални произведения на композитора Дико Илиев. Музиката от компактдиска бе представена на концерт по време на празниците в град Оряхово.

През септември Представителен танцов състав “Изворче” и духов оркестър “Дико Илиев” по покана на Балканската асоциация за фолклор представиха в 52-я Международен фестивал на виното “Жупска берба” в град Александровац, Сърбия.

Младите самодейци от читалището през 2015 година участваха в четири трансгранични проекта по Европейската програма Еразмус +. Това са “Балканският дух в готварството” в град Тисмана, Румъния, “Ние и природата “ в град Крайова и “Храненето на улицата - закуска в общността “ в град Корабия, Румъния. През октомври в Оряхово се проведе първият етап на проект “Цивилизациите и лозята”, който се реализира съвместно с младежи от Румъния и Италия. Младите хора научиха много за лозята и виното, посетиха Шато”Бургозоне”, браха грозде, запознаха се с процеса на винопроизводството.Вторият етап ще бъде в Румъния през април, а третият в Италия през юли.

След такава динамична година, какво планиране през 2016-та?

В началото на 2016 година Читалищното настоятелство прие Програма за честване на 145 години от основаването на НЧ “Надежда 1871”. Предвидени са редица прояви, свързани с годишнината, сред които концерти, изложби, кръгла маса за историята на читалището, издаването на нов компактдиск, подготовката на ХХ-те Празници на духовите оркестри “Дико Илиев”.

Една от многото причини да посетим Оряхово е именно читалищната сграда, която е с уникална архитектура. Разкажете ни малко повече за нея.

Сграда на читалището наистина е уникална. Тя е построена със средства и материали, дарени от благодетелни оряховчани. През 1926 година читалищното събрание възлага на родолюбивите оряховчани - известните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов (автори на голяма част от административните сгради в София) изготвянето на проект за читалищна сграда. Архитектите го изработват безплатно и през 1930 година се полагат основите на сградата.

На 31 декември 1936 година читалищната сграда е открита с Новогодишна вечеринка.

Духовната история на Оряхово - от основаването на читалището през 1871 година и от построяването на сградата Паметник -читалище “Надежда” през 1936 година - продължават днес оряховските самодейци, чийто всеотдаен труд е неоценим за поддържането на българщината в най-стария град във Врачанска област.
2016-03-01 09:54:43