Ден на розовата фланелка и в Селановци

Ден на розовата фланелка и в Селановци

За пета поредна година, на 24 февруари 2016 година в България беше отбелязан Международният ден срещу тормоза в училище, известен и като „Ден на розовата фланелка“ . В инициативата с много ентусиазъм се включиха и учениците от ОУ „Н.Й.Вапцаров” Селановци. Те получиха безрезервната подкрепа на учителите, читалищните служители и част от бащите.

Денят на розовата фланелка е израз на неприемане на тормоза. Розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а децата се чувстват по-силни, когато са подкрепени от важните за тях хора.

Учениците от различни класове по различен начин отбелязаха своята съпричастност към каузата: пяха за приятелството, изпращаха послания към другите с подходящи думи, символи и табла, облякоха розови дрехи, залепиха стикери, раздаваха балони. Пламен Крумов – родител на ученичка в четвърти клас, се обърна към  учениците с бащинска загриженост от името на всички родители, призовавайки ги към толерантност и нетърпимост към всички прояви на тормоз, Това не беше дълго подготвяно и репетирано събитие. В него всеки участник и зрител беше част от общата идея, че можем  да се борим и победим лошото в себе си. Събитието отново показа, че училището наистина е „център на общността”, а всички в него и партньорите му работим за каузата, че”Заедно можем за бъдем по-добри в училище”.

Петя Русинова-  директор


Коментари2016-02-25 09:22:56