Празник за Левски в Бяла Слатина

Празник за Левски в Бяла Слатина


 „За Левски трябва да се пише светло и с радост. Трагично завършва животът му, пътят му прекъсва страшно и черно. Но присъствието му носи светлина, присъствието му носи упование и надежда, вдъхва вяра и любов. Останалото е светлина - следите от тази любов. Светлина и дирята от нея, упованието, че можем да бъдем мъничко като него. Той върви срещи своите опасности и ги очаква, знае, че и те ще го срещнат – неизбежно. Левски не предава никого и не проси милост. Не казва, че е станала грешка когато го залавят и съдят, поема цялата отговорност, с достойнство и спокойствие приема краят! Така, както може да го приеме според вярата си – като начало!”. 

 С тези думи започна вълнуващото си слово по повод тържественото отбелязване на 143-годишнината от гибелта на Апостола, директорът на СОУ ” Васил Левски” в Бяла Слатина - Йордан Цоканов.

За пореден път ученици и учители, граждани и гости дойдоха в учебното заведение, за да засвидетелстват почитта и преклонението си пред подвига и саможертвата на великия българин.

 „Имате щастието да учите и работите в училище, носещо името на Апостола, носете го с достойнство и чест!“. Такова беше посланието на кмета на общината, в обръщението му към преподаватели, ученици и служители в СОУ „Васил Левски“.

Гости на събитието бяха народният представител Красен Кръстев, кметът на общината- инж. Иво Цветков, председателят на ОбС- Веселка Борисова, общински съветници, представители на общинската администрация и на институциите в града.  

Снимка: Крум Попов

 
2016-02-23 10:21:04