Рекорден брой посетители на Празника на меда

Рекорден брой посетители на Празника на меда

Рекорден брой посетители разгледаха Празника на меда в Козлодуй. Той бе организиран от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” /ДП „РАО”/ и Сдружението на пчеларите в Козлодуй. Осмото му издание се проведе на 19 и 20 февруари. Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Козлодуй, дело на скулптора Стефан Стефанов.

„Празникът на меда 2016” бе официално открит от инж. Дилян Петров- изп.директор на ДП „РАО”, който пожела здраве и успешна година на всички пчелари и благодари на всички участници, които се включиха в инициативата.  Благодарност за подкрепата на ДП „РАО” изразиха и от новосъздадения Културен клуб на пенсионера „Турлашка махала”, които бяха подредили изложба от сладкиши с мед под мотото „На баба медените сладки”. Приветствие от името на медарите направи Галя Маринова- пчелар от Гложене. Бе прочетен и поздравителен адрес от сдружението Win България с представител Радка Иванова. Сред официалните гости на празника бяха представители на Министерството на енергетиката, директорите на дирекции „Икономика и финанси” и „Безопасност и качество” в АЕЦ Богдан Димитров и Пламен Василев, заместник-кметът на община Козлодуй Юрик Мартинов, кметът на Гложене Петко Петков.

Още по-атрактивни и богати бяха щандовете на пчеларите от района на Козлодуй, за което без съмнение допринася и участието им в Празника на меда. Че пчеларството е „заразно” и става потомствен занаят доказваха младите-синове и внуци на пчеларските фамилии Сандулови, Йовеви, големите пчеларски ферми в Остров, Галово и Селановци, както и младия  Ивайло Петров от Враца, който развива подвижно пчеларство в Чирен и Люти брод.

Сред новостите на изложението бяха ябълков оцет с мед и натуралните сапуни с мед и восък, оцветени с натурални пигменти и аромати на лавандула и цитрус, дело на носителката на титлата „Пчелар на годината” Мария Иванова от Селановци. Цветан и Ваня Йовови от Козлодуй представиха разработени от тях лечебни продукти, сред които меден сироп за гърло и при кашлица, капки за нос с мед и мехлеми с прополис за лечение на рани. Не по-малко интригуващ бе кремът „Таханка”, включващ мед, тахан, фъстъци и орехи, както и двуцветния мед, измислен от Дилян Иванов от Хърлец.

 

 

 
2016-02-21 10:07:46