Дионисиеви празници в Калето

Дионисиеви празници в Калето

В навечерието на Трифон Зарезан десетки хора се събраха в археологически комплекс „Калето” край Мездра. Причината e съживяването на една древна традиция – празненствата в чест на Дионисий и преплитането им в делото на св. Трифон. Идеята зад това преплитане на обичаи е на режисьора Юли Пухалски, като на сцената се изявиха експерименталният театър и представителният танцов ансамбъл към НЧ „Просвета-1925 – Мездра“.

Режисьорът заяви, че Трифон Зарезан е християнски светец, като е прието на негово име да се чества денят на лозарите и винарите. С тази симбиоза Пухалски успешно успя да прелее „тракийското с древногръцкото и това по-съвременното и модерното което е в наши дни.“

Венелин Кръстев, който се бе превъплътил в ролята на бог Дионисий не скри въодушевлението си като сподели, че това е било едно от най-интересните неща, които са му се случвали. „Беше много различно, разчупено и на мен лично много ми хареса.” допълни самодееца.

Освен богата на танци и музика програма, за всички гости на празника бе приготвено и специално питие – греяно вино по стара древноримска рецепта. Димитър Павлов – уредник на АК „ Калето“-Мездра спомена, че както сочат старите римски документи това е било рецепта за лекуване на разбити сърца. В него има доста ароматни подправки, но те остават тайна.

Павел Петров


Коментари2016-02-16 14:39:18