Троен празник в Бутан

Троен празник в Бутан

На 14 февруари в Бутан отпразнуваха три празника в едно - Трифон Зарезан, 10 години от създаването на ЦСРИ и Свети Валентин.

От сутринта засвири Детската духова музика в центъра на селото, работливи домакини донасяха своите кулинарни изделия за изложбата с дегустация в лятната градина на кафе ”Ловно-рибарска среща”, а лозарите и винарите своите винаи ракии. Кулинарната изложба бе в няколко раздела - месно, постно, баница, погача и сладкиш, като във всеки раздел участниците се наградиха за първо, второ и трето място с грамота, връчена от кмета на с. Бутан Ивайло Иванов. Едновременно с това дегустатори опитваха изложеното бяло и червено вино и ракията - плодова и гроздова. След  дълга дегустация бе обявен царя на червеното и бяло вино, бяха короновани и наградени с предметни награди и грамоти. Клубът за автентичен и изворен фолклор  при НЧ ”Заря-1911” пресъздадоха обичая на зарязването,  а Детската духова музика със своите изпълнения накараха мало и голямо да се хване на хорото.

Празникът продължи с юбилея на ЦСРИ Бутан -10 години от създаването му, като започна с кратко представяне на институцията и нейната дейност. Поздравиха всички гости с кратка програма, и както е редно на всеки рожден ден, се запалиха свещичките  на тортата. Празникът продължи с много танци и български народни хора. Организаторите на тези културни мероприятия бяха Кметство Бутан, НЧ ”Заря-1911”, ЦСРИ и Клуб на пенсионера.

 

 
2016-02-15 17:03:58