Чуминден в Търнава

Чуминден в Търнава

„С благодарност към пчелари и организатори и честит празник на всички празнуващи“!

С тези думи се обърна към жителите на кметство Търнава кметът Габриела Раловска по повод 10 февруари, популярен в българския народен календар като Чуминден- ден, в който можем да се „освободим“ от всяко зло с помощта на Св. Харалампий. Някога хората са вярвали,че болестите ще си отидат, ако горещо се помолят на светеца. Да се помолят за здраве и добро се събраха  и хората  в Търнава.

Свети Харалампий  е познат на хората като лечител на болести и рани и господар на всички болежки. Тъй като Св. Харалампий е открил и чудодейните свойства на меда, това е празникът на пчеларите. На този ден медът се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година. Това са преданията, които организаторите на този празник в Търнава се опитват да съхранят и предадат на своите наследници, като една хубава традиция, защото обичаите, ритуалите, обредите и празниците ни правят по-силни, по-търсещи и по-уверени в утрешния наш ден.

Празникът се организира за втора поредна година, по инициатива на пчелари от Търнава, съвместно с църковното настоятелство и с подкрепата на кметството и читалище „Напредък“.  В  Храм „Свети Апостол и Евангелист Лука” в селото, отец Тодор Дудов  отслужи Света литургия за здраве и благоденствие и освети меда , донесен от пчеларите в селото.

Млади и стари запалиха свещичка за здраве и благополучие , изпиха чаша билков чай с мед и се почерпиха с меденки.

Уважение към пчеларите и празника  засвидетелства с присъствието си  председателят на Общински съвет Бяла Слатина- Веселка Борисова.

 

 

 
2016-02-11 11:28:13