Почетоха Деня на пчеларя в Криводол

Почетоха Деня на пчеларя в Криводол

Днес /10 февруари/, за трета поредна година, читалището и пчеларското сдружение в Криводол почетоха Свети Харалампий - празникът на пчеларите!

Събитието уважиха заместник-кметовете на община Криводол  Диана Милетиева и Албена Иванова, представители на общинска администрация, граждани-любители на пчелните продукти. Поздравителен адрес бе изпратен от кмета на община Криводол Петър Данчев, а водосвет отслужи отец Николай.

Красимир Гешев от Управителния съвет на пчеларското сдружение също приветства гостите и любителите на пчелни продукти. В изложението се включиха утвърдили се пчелари - Захари и Виолина Димитрови, Йорданка и Тодор Тодорови от с. Пудрия, Красимир Гешев от с. Галатин, Ивка Кирова от с. Ботуня, Димитър Димитров и Николай Димитров.

Пчеларите пък почерпиха с баница, мед и медени сладки, приготвени от Ивка Кирова, а Лъчезар Марков подари на Музея в Криводол автентична центрофуга за мед от миналия век. Празникът продължи с прожекция на филм "Урок по пчеларство" и както повелява традицията - завърши с богата трапеза.

Според поверието, Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата и покровител на пчеларите, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.
На този ден рано сутринта се носи мед в храмовете, за да бъде осветен.

Честит празник на всички Пчелари!
2016-02-10 16:36:39