Д-р Владимир Цеков: Очакваме ремонт и нова хирургична зала

Д-р Владимир Цеков: Очакваме ремонт и нова хирургична зала

“242 деца са се родили в Акушеро-гинекологичното отделение в мездренската болница, съобщи неговият началник д-р Владимир Цеков. И при нас, за съжаление, тенденцията е както в цялата страна, на намаляване на ражданията. За нашата болница те са с 50 по-малко. Запазва се тенденцията от последните години момчетата да са повече от момичетата. Съотношението е 129 на 113 в полза на мъжкия пол. Най-едрото бебе за изминалата година е тежало 4.05 кг и е било с височина 51 см, а най-малкото е било само 2 кг при ръст 45 см. Последното бебе за 2015 г. е проплакало на 28 декември. Това е момиче с размери 2.9 кг и 48 см. Най-възрастната родилка е била на 41 години, а най-младата- на 16, посочва още д-р Цеков.

Доста силно се очертава началото на високосната 2016 г. за АГО-то в Мездра. До момента са се родили 16 деца, поравно момичета и момчета. Първото дете за настоящата година е Николай Иванов Ивов. Той е роден на 3 януари. Момъкът е с размери 2.9 кг и 49 см., а неговата майка Стилияна Стоянова е от Зверино.

През миналата година отделението има две придобивки- електронож и 4 D ехограф, който обаче е показал дефект и е в процес на въвеждане в експлоатация, споделя д-р Цеков. Сплотеният екип на отделението се състои от 5 лекари, 10 акушерки и 4 санитарки. Въпреки голямото натоварване, АГО в Мездра остава предпочитано за пациенти не само от област Враца, а и от съседните. Колективът му очаква да се намерят средства за основен ремонт, както и за изграждане на нова операционна зала, тъй като в последните години хирургичната дейност в него се увеличава. По традиция за празника екипът на отделението ще бъде уважен от община Мездра и от ръководството на болницата, както и от много благодарни родители, чийто деца са се родили в него.

На снимката:
Старшата акушерка Елена Шифелбайн с едно от новородените деца в Мездра

 

 
2016-01-21 10:33:21