„Перката” в Бяла Слатина с нов облик

„Перката” в Бяла Слатина с нов облик

Завърши първият етап от реализацията на поредната идея на община Бяла Слатина, този път свързана с обновяване и подобряване състоянието на Паметника на загиналите съветски летци „Перката“, намиращ се в местността „Езерото“.

Каква е историята на паметника?

Няколко дни след 09.09.1944 г., край Бяла Слатина е разквартируван 861 авиополк, на 244 Лозовска червенознаменна авиодивизия, с командир маршал Владимир Судец.
На 26 септември 1944 г. при изпълнение на служебен полет, при много трудни метеорологични условия и гъста мъгла,самолет от авиополка се разбива в Стара планина, между селата Антон и Душанци, близо до Пирдоп. Загива целият екипаж:
лейт. Борис Иванович Плеханов - командир на самолета, роден в Саранск, Мордовска република;
лейт. Иван Изосимович Шкапин - щурман на екипажа,от с.Димитровка, Киргизка република;
старши серж. МихаилЕфстатиевич Степанов-с.Уненкер,Читинска обл.
серж. Алексей Савелиевич Гопишко от с.Бащанка, Николаевска обл. и
редник Иван Алексеевич Казаков -бордови стрелец, от с.Подберезники, Московска обл.
Паметникът на съветските летци в Бяла Слатина е открит през 1975 г., след близо 5-годишно строителство, в местността "Езерото", на най-високия хълм от Миляков баир.
През същата година паркът е обявен за Парк на българо-съветската дружба.
Негови автори са скулпторът Димитър Бойков, арх.Росица Грънчарова и инж. Атанас Малеев.

Паметникът изобразява мощна перка на самолетен двигател и пластична, символично възвишаваща се към простора, траектория на полет.

На 3 май 1978 г. в Бяла Слатина е организирано голямо възпоменателно тържество, на което костите на загиналите летци са пренесени от Белослатинските гробища и са положени в малък саркофаг в основите на паметника.

Паметен ще остане за жителите и гостите на Бяла Слатина, студеният, дъждовен и мрачен 15 януари, денят, в който бяха препогребани тленните останки на съветските летци и беше поставена мемориална плоча с надпис „Никой не е забравен, нищо не е забравено“! Още една паметна плоча със снимките и имената на загиналите воини, е другият елемент в новата визия на паметника.

Всичко това,  се случва благодарение на заявената съпричастност и активно съдействие от страна на Руското посолство  у нас и на Национално движение „Русофили“ Бяла Слатина, председателствано от Цветан Вълков.

 Гости на вълнуващото  събитие бях инж. Иво Цветков- кмет на община Бяла Слатина, зам. кметът инж. Тихомир Трифонов, председателят на ОбС Бяла Слатина Веселка Борисова, полковник Василий Юриевич Хрушчин- Старши помощник военен, военновъздушен и военноморски аташе; подполковник Максим Викторович Чередниченко- Помощник военен, военновъздушен и военноморски аташе; инж. Максим Фьодорович Ардеев- представител на Руското посолство у нас, членове и симпатизанти  на Национално движение „Русофили“, служители в общинска администрация, граждани.

 

 

 
2016-01-19 14:20:01