Първият веган изкачил Еверест е в Козлодуй този петък

Първият веган изкачил Еверест е в Козлодуй този петък


Д-р Атанас Скатов – първият веган в света изкачил връх Еверест е в Козлодуй по покана на секция „Туризъм” към КФСТ „Първа атомна”, фондация „БАРАКА” и козлодуйските младежи - участници в Международната награда на херцога на Единбург. Среща разговор с тридесет и седем годишния приключенец ще се проведе на 4 декември, петък от 17.30 часа в Камерна зала при Дом на енергетика.  

На събитието в Козлодуй ще бъде представена книгата му за изкачването на Еверест – „Богинята Майка на Вселената” и филма „Еспериментът Скатов”.

В събота Атанас Скатов ще бъде в Бърдарски геран, където ще се срещне с младежи от Центъра за настаняване от семеен тип. Посещението там е финансирано по проект между фондация „БАРАКА” и Младежкият съвет към Американското посолство и касае формиране на меки умения у млади хора, участници в Международната награда на херцога на Единбург и младежи от Бърдарски геран, чрез съвместни инициативи.  

Д-р Атанас Скатов e агроном по образование и планинар по душа. С изкачването на най-високите континентални върхове той иска да докаже, че човешката физическа и психическа издръжливост не се определят от вида на консумираната храна (растителна или от животински произход). Идеята – веганството е начин за природосъобразен живот и възможност да съхраним нашата планета.

На 1 октомври 2015-та той изкачи връх Манаслу, 8 165 м. – първия връх от най-новия му проект за „Скоростно изкачване на 14-те най-високи върха на планетата над 8 000 метра височина без консумация на храна от животински произход“ (Speed x 14 x 8000 x Vegan).
2015-12-03 10:17:59