Оряхово отпразнува Освобождението си

Оряхово отпразнува Освобождението си

На 21 ноември в Деня на християнското семейство гражданите и гостите на Оряхово почетоха паметта на геройски загиналите румънски войни за освобождението на града от турските поробители. Културната програма започна с откриването на изложба „Жените в обществото” на РИМ-Русе, подредена в Историческия музей в Оряхово.

 В тържествен стил под звуците на оряховския духов оркестър и в приповдигнато настроение на пл. „Дико Илиев” се събраха много граждани, ученици, деца и участници в тържествената церемония. Кметът на общината Росен Добрев в своето слово каза: „Отбелязваме освобождението на Оряхово днес, на 21 ноември, като Ден на града и се събираме пред паметника на загиналите румънски войни тук за да засвидетелстваме своята обич към родния край,  неговата история и бъдеще! Наш дълг е да запазим наследеното, да предадем на поколенията традициите и да дадем свой принос в развитието на Оряхово. Да си пожелаем здраве и успехи. Честит празник!”

Празникът уважиха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Петя Аврамова, областният управител на Враца Малина Николова, областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметовете на Козлодуй и Кнежа Маринела Николова и Илийчо Лачовски, управителят на МБАЛ Кнежа Валери Лачовски, представители на музеите в Плевен и Русе, общински съветници и кметове на села от общината.

След тържествения ритуал по вдигане на знамето на Оряхово и полагането на венци и цветя пред Паметника на българо-румънската дружба, салонът на НЧ „Надежда 1871” в град  Оряхово се оказа за пореден път тесен да побере зрителите на третия исторически спектакъл „Оряхово – приказка без край 1944-1989”.

 Основните участници в спектакъла бяха деца от детските градини, ученици от Театрално студио „Млад актьор”, „Християнски ценности”, средношколци от СОУ „Хр.Ботев”, танцьори от ТС „Изворче”, местни театрали и гости от „Единение”. Оригиналният спектакъл се организира от общината,   а негов режисьор-постановчик е Христина Цонева- секретар на общината. Празникът завърши с коктейл в художествена галерия „Марин Върбанов”.


Коментари2015-11-24 15:43:25