Веганът-алпинист Атанас Скатов гостува в Мездра

Веганът-алпинист Атанас Скатов гостува в Мездра

 

 

Веганът-алпинист Атанас Скатов представи в Мездра книгата „Богинята Майка на Вселената”, филма „Експериментът Скатов” и своя нов проект „Speed x 14 x 8000 x Vegan”.

Ден след националната премиера в столицата на първата му книга -„Богинята Майка на Вселената. Дневникът на един веган”, и надокументалния филм „Експериментът Скатов. Епизод I:Първият веган на Еверест” известният български алпинист и пътешественик Атанас Скатов гостува в Мездра, за да ги представи и пред местните любители на природата, планините и приключенията. А чрез презентацията „Душата на планината - Манаслу” той разказа и за своя нов проект „Speed x14 x8000 xVegan”, с който си поставя амбициозната цел да изкачи скоростно, за 6 години, без консумация на животинска храна 14-те най-високи върха на нашата планета, наричани още Хималайската корона. Срещата-разговор се осъществи по покана на дългогодишния председател на Общинския съвет Делян Дамяновски, който е запален планинар и спелеолог.

Това е втората визита на д-р Скатов в крайискърския град, след като през февруари той представи пред мездренската публика предишния си проект „Se7en Summits Vegan” („Веган на седемте континентални първенци”), с който преследва друго голямо предизвикателство: да стъпи на 7-те континентални първенци на планетата, отново без да консумира храна от животински произход.

„Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие, споделя Наско, който е първият веган в света, стъпил на покрива на Земята, а на 1 октомври т. г. стана и първият веган, изкачил осмия по височина връх на планетата Манаслу (8165 м).  Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.

Имаме уникална планета, която е прекрасно място за съществуване на нашата човешка раса. За съжаление с глобализирането и индустриализацията все повече унищожаваме природата и най-вече екосистемите. Всеки ден изчезват растителни и животински видове. Боли ме за тази планета и искам това, което виждам сега с очите си, мириша с носа си, чувствам с кожата си и дишам с дробовете си, да могат и нашите деца, внуци и правнуци да имат същият шанс и те да се насладят на красотата и вдъхновението на нашата природа. Просто нека всички се опитаме да живеем колкото може природосъобразно и се опитваме с елементарни неща да предпазваме нашата планета от замърсяване”, апелира 37-годишният изследовател и мечтател, който наскоро стана почетен гражданин на родния си гр. Сливен.

За финал на вълнуващата премиера Атанас Скатов даде автографи на своите съмишленици и приятели по дух от Мездра, снима се за спомен с тях и обеща отново да им гостува.

Мирослав Гетов

 

 
2015-11-23 09:51:56