Поетична вечер по случай 70 години творческа дейност на писателя Йордан Борисов

Поетична вечер по случай 70 години творческа дейност на писателя Йордан Борисов

С поетична вечер Читалищната библиотека и Литературен клуб „Христо Ботев” при НЧ „Просвета” - Мездра отбелязаха 70 години творческа дейност на писателя Йордан Борисов. По време на културната проява бе представена последната стихосбирка на родения преди 87 лета в с. Руска Бела автор - „Късни цветя”, посветена на неговата духовна приятелка Дора Манчева, хористка във врачанския хор „Орфей”.

„Събрали сме се да поемем в ръце и усетим уханието на един поетичен букет от „късните цветя” на най-дългогодишния член на Литературен клуб „Христо Ботев” - Йордан Борисов, каза при представянето на стихосбирката Светла Дамяновска, председател на клуба. „Късни цветя” е сбирка от стихове на Борисов, изненадващо ярки, но с деликатно ухание и фини форми, стихове, поели лъчите на късното любовно слънце в живота на автора.”  

Творческата биография на автора очерта накратко Павлина Русева, главен библиотекар в Читалищната библиотека. Йордан Борисов има издадени  повече от 30 книги с поезия, белетристика, публицистика, литературна критика и история. Сред тях са първата му стихосбирка - „Прохождане” (1945), романът „Борба за щастие” (1948) и романът-трилогия за Сергей Румянцев „Поет на нацията” (2010).

Йордан Борисов разказа за политическите репресии, на които е бил подложен навремето. През 1950 г. като войник в Пловдив той е осъден на 12 години лишаване от свобода заради литературните му творби против тоталитарната комунистическа власт. От тях излежава половината, преминавайки през ада на Пловдивския затвор и на „Българския ГУЛАГ” на остров Персин край Белене. Впоследствие завършва Учителския институт във Враца и няколко десетилетия е начален и прогимназиален учител в Добруджа, Родопите, Видинския и Врачанския край. Председател е на Съюза на писателите-земеделци в България.

Думи на благодарност към своя духовен учител сподели поетесата Олга Върбанова, неговата спътница в живота Дора Манчева и секретарят на мездренското читалище Валентина Цекова. „Нека бъдем по-добри помежду си, та и Бог на ни наспори добрини!” - това бе посланието на поетичното соаре, организирано в навечерието на Световния ден на добротата - 13 ноември.

Мирослав Гетов


Коментари2015-11-13 12:19:57