Не избраха председател в Мездра

Новоизбраните кметове и общински съветници в Мездра положиха клетва

Избраните на местните избори кмет на община Мездра, 24 кметове на кметства и 21 общински съветници положиха клетва, с което официално встъпиха в длъжност. Това стана на учредителна сесия на местния парламент, която се състоя на 9 ноември.

Новият кмет на Мездра инж. Генади Събков, кметовете на Зверино Цанко Цанев, на Моравица Коно Жилковски, на Боденец Емил Иванчев, на Игнатица Иво Костадинов, на Долна Кремена Анюта Маньовска, на Оселна Росен Николов, на Горна Кремена Георги Нончев, на Брусен Георги Николов, на Елисейна Румен Илков, на Типченица Георги Георгиев, на Крапец Ангел Горанов, на Дърманци Димитър Тронков, на Руска бела Владимир Пенчев, на Лик Нецо Иванов, на Люти брод Иван Коцев, на Царевец Маргарита Петкова, на Ребърково Петър Петков, на Върбешница Магдалена Динкова, на Крета Виолета Панова, на Люти дол Станислав Ангелов, на Очин дол Цветелина Христова, на Горна Бешовица Иванчо Велчов, на Старо село Сашо Христов и на Зли дол Петър Петров, съветниците Ангел Йорданов, Венелин Кръстев, Галин Тошков, Гергана Петрова, Данаил Димитров, Катя Йотова и д-р Митка Лечева (БСП), Десислава Костова, д-р Ивайло Тодоров, Ивайло Тошев, Надежда Йорданова и Яна Нинова (ГЕРБ), Дилян Маринов, Мирослав Аспарухов, инж. Николинка Кътовска и Наталия Луканова (АБВ), инж. Георги Валентинов, Димчо Йотов и Огнян Петров (Народен съюз), Каролина Кьолер и инж. Мирчо Мирчев (Либерален алианс - има бъдеще за Мездра) се заклеха да спазват Конституцията на Република България и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от община Мездра и да работят за тяхното благоденствие.

На церемонията областният управител Малина Николова връчи на Генади Събков символа на местната власт - кметската огърлица, с пожеланието да бъде близо до хората. Гости на тържественото заседание бяха зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов и депутатът Георги Божинов. Хайтов, който бе съветник в мездренския парламент, подари на Общинския съвет парламентарен звънец.

Честа да ръководи учредителната сесия се падна на най-възрастния съветник - д-р Митка Лечева. Издигнати бяха две кандидатури за председател на ОбС: от БСП номинираха Катя Йотова, а от ГЕРБ - Яна Нинова. При тайния вот Йотова събра 9 гласа, Нинова - 5, а останалите 7 бюлетини се оказаха недействителни. Тъй като нито един от двамата кандидати не успя да събере абсолютно мнозинство, т. е. най-малко половината плюс един от гласовете на всички съветници, председател на съвета не бе избран. Повторен избор ще се проведе на следващата, извънредна сесия, която ще се състои на 17 ноември от 16.00 часа.

На първото си заседание за мандат 2015-2019 г. местният парламент избра комисия в състав от 9 души, която ще изготви проект на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието им с Общинската администрация.

Мирослав Гетов

 

 


Коментари2015-11-09 17:51:06