Откриха паметник на загиналите във войните от Краводер

Откриха паметник на загиналите във воините от Краводер

В навечерието на деня на независимостта на България в с. Краводер бе открит паметник на загиналите във воините от селото. 47 свои горди синове губи селото в защита на свободата на майка България. Инициативен комитет с председател кметът на Краводер Илия Перчинков събира средства за изграждането на монумента. Сред дарителите на семейство Перчинкови, народния представител Георги Божинов, Людмил Райков, сем. Филипови, кметът на Криводол Петър Данчев, Герго Чернев, Агроном инвест, БСП-Краводер, ВМРО, много граждани, както и фирма „Председник” с управител Георги Цветков дарила камъка за стилния паметник.

„Днес изпълнихме своя дълг, да съхраним паметта на нашите предци. От обикновени орачи и животновъди, любящи бащи и съпрузи, те се превърнаха в герои заради любовта си към род и родина. Да сведем глави пред тези достойни синове на България и да се поклоним пред паметта им”, заяви в словото си кметът на Краводер Илия Перчинков. Водеща на тържественото откриване бе Нели Ангелова, чийто прадядо също е намерил гибелта си по бранните полета. Молебен за загиналите отслужи отец Василии. Бяха положени десетки венци и цветя от институции, партии и граждани. Паметникът е дело на скулптура Красимир Кръстев. Той съчетава в себе си врачански варовик и черни гранитни плочи, на които са изписани имената на героите.

Тържествената вечер в Краводер уважиха народния представител Георги Божинов, кметът на Криводол Петър Данчев, председателят на ОбС Петър Комитски,зам.-кметът Дияна Милетиева, общинския съветник Юрий Кацарски, потомци на загиналите от цялата страна.
2015-09-21 09:49:41