Ретроспекция на Оряховския панаир посреща гостите на музея

Ретроспекция на Оряховския панаир посреща гостите на музея

Историята на панаира в Оряхово, от създаването му през 1931 г. до 90-те години на 20 век посреща гостите на историческия музей в града.

Ретроспекцията включва над 30 фотоса и близо 10 публицистични материала, отразяващи панаира в Оряхово и неговото развитие през историята.

Панаирните дни водят началото си от 30-те години на 19 век по решение на градската община, а целта на провеждането на панаира била стопанското подпомагане на града и околните села.

През годините целта и основният смисъл на панаира са се изменили. Ако през 19 век, панаирът точно отговарял на основното си название “Оряховски 5-дневен панаир за едър и дребен добитък, разни манифактурни, колониални, железарски, бакърски и други стоки”, то днес тогавашният основен повод - продажба или размяна на стоки е изместен от по-съвременен смисъл - срещата между хората.

Както навсякъде, така и в Оряхово градът бива изпълнен с хора от близо и далеч, местни, напуснали родното място се завръщат при своите близки и роднини, гостите са многобройни. Днес панаирът е истински празник за оряховчани и повод за отдавна очаквани срещу между близки, приятели и роднини.
2015-08-25 10:33:00