Първа детска спартакиада в Оряхово

Първа детска спартакиада в Оряхово

Над 200 деца от цялата страна участваха в първата лятна спартакиада „Панаирни дни Оряхово 2015”, която се проведе на 22 и 23 август. Те се състезаваха в три вида спорт, емблематични за община Оряхово- борба, бадминтон и шах. Домакин на турнира бе откритата през миналата година зала „Арена Оряхово”.

Официалният старт на спартакиадата бе даден на площад „1300 години България”. Всички отбори се подредиха за тържественото откриване на състезанията. „Спортът ни обединява, създава ценности и приятелства за цял живот, ражда кумири. Големите спортни успехи обединяват българите повече от всичко. И в нашето малко градче се възраждат традиционните спортове-борба, шах и бадминтон, дали плеяда от големи имена на българския спорт в миналото”- с тези думи секретарят на общината Христина Цонева постави началото на детската спартакиада. „Изключително щастлив съм да бъдем домакини на такава спортна проява, насочена към децата, която подхожда на град със 700-годишна история като Оряхово. Не е тайна, че през последните години бяхме позагърбили борбата- един от най-българските спортове. Убеден съм обаче, че тук носим в кръвта си такъв силен ген и в Оряхово и Селановци винаги ще се раждат добри борци. Искам да поздравя бадминтонистите и нашия национален състезател Георги Калиничов, както и големите ни шахматисти, водени от корифия Енчо Димитров. Моите поздравления за младите борци Ивко и Марио, за Мирослав, Емил и Краси, за всеотдайните треньори Огнян Григоров и Сашо Петков, които възродиха борческата ни слава. Успешен старт на първата лятна спартакиада в Оряхово- заяви кметът на общината Росен Добрев. Той получи специален плакет за приноса си в развитието на борбата от секретаря на федерацията Тошко Тодоров.

В турнира по борба се включиха отборите на домакините „Надежда Оряхово 2014” и „Селановци 93”, „Ботев 93”- Враца, „Славия”-София, Плевен, Ловеч, Тетевен, „Класик”- Белене, „Стоян Николов”-Златица, „Васил и Георги Илиеви”- Кюстендил. 5 златни и 2 сребърни отличия завоюваха състезателите на домакините в турнира по борба- класически стил за подготвителни групи, деца и момчета, който се проведе в Оряхово.  Шампионски титли при подготвителните групи спечелиха Лъчезар Бунов в категория до 28 кг, Вили Димитров – до 30 кг и Павел Младенов при 47-килограмовите. При 30-килограмовите деца Красимир Калоянов надигра на финала съотборника си Борислав Красимиров. Злато завоюва и Мирослав Емилов в категория до 32 кг. Даяна Кирова пък е втора в категория 28 кг. Шампионка при 30-килограмовите стана Никол Крумова от “Ботев 93”. Състезателите на врачанския клуб заслужиха още 7 медала. При 28-килограмовите от подготвителната група втори и трети са съответно Антонио Христов и Христо Бисеров. Бронзово отличие спечели и Борислав Миленов при 47-килограмовите. При децата Денис Стефанов – до 66 кг се класира на второ място, а Борислав Марчев в категория до 30 кг и Георги Славейков – до 59 кг се наредиха на трета позиция. Също трети, но при 59-килограмовите момчета, се класира Георги Валентинов.

Призьорите в зала „Арена Оряхово“ бяха наградени от кмета на общината Росен Добрев.


Коментари2015-08-25 09:41:30