Откриха панаира в Оряхово

Откриха панаира в Оряхово

Със съвместен концерт „Българският корен”, представен от самодейци от Оряхово и град Търговище, Румъния вчера  бе официално открит панаирът в Оряхово.

Спектакълът от народни песни и танци събра стотици оряховчани и гости на града в месното читалище, които с възторг посрещнаха на сцената местните танцови и певчески състави към НЧ „Надежда 1871” и останаха удивени от традиционните хора, които изпълниха от фолклорен ансамбъл „Босилче” към асоциацията на етническите Българи „Заедно” - гр. Търговище, Румъния.

Специален гост на празника бе Василе Костаке, председател на асоциацията на етническите българи „Заедно” в румънския град Търговище. „Радвам се, че днес ви посрещаме на оряховския панаир. За това, че почитате българския си корен тук се намирате във свои води”, заяви Росен Добрев  в приветствие към председателя на асоциацията на етническите българи.

В началото на празничната вечер кметът връчи специален подарък на Василе Костаке – почетна статуетка на празниците на духовите оркестри и бутилка вино Шато Бургозоне – Оряхово. Росен Добрев връчи и подарък на кмета на град Търговище. От името на НЧ „Надежда” бяха подарени традиционен български кален гювеч и гърне за боб, които зарадваха румънския фолклорен ансамбъл. 

Румънските гости подариха на кмета на Оряхово, Росен Добрев, бутилка сладко румънско вино и емблема на крепостта на Дракула, символ на румънския град Търговище. 

Фолклорнияансамбъл „Босилче” връчи на своите колеги от НЧ „Надежда” обредни румънски шевици, с които на сватба се дарявали кръстникът и кръстницата.

Празникът продължи до късно, а публиката остана доволна от кръшните български хора и увлекателните румънски народни танци.


Сн.1
Сн.2
Сн.3
Сн.4

Коментари2015-08-21 11:43:04