Нова сцена радва самодейците на читалището в Търнава

Нова сцена радва самодейците на читалището в Търнава

В истински празник за Търнава се превърна 15 август. Денят на света Богородица обедини в едно откриване на нова сцена, курбан и третото издание на фестивала „Ехо в родния край- Георги Горелски”.

Празникът започна с официалното откриване на новата сцена пред местното читалище. Честта да прережат лентата се падна на народния представител Красен Кръстев, кмета на общината инж. Иво Цветков, кмета на Търнава Габриела Раловска и председателя на сдружение „1 юни” Наталия Костадинова. Тя е изградена по проект „Сцената-предизвикателство и шанс” на стойност 4 461 лв., от които 2 900 лв. по програма на фондация „Америка за България”. Администраторът на програмата Наталия Костадинова заяви „Радвам се, че Търнава участва, дари и промени и сега имате тази хубава сцена. Чудесно е, че сте така сплотени и нека продължаваме да работим за доброто на Търнава и на нашата община”.

„Търнавчани за пореден път доказахме, че сами градим бъдещето си. Вие заслужавате благодарност за вярата, силите, за неуморния труд и усилия. Тук традиция, изкуство и история си подават ръка, за да създават красота. За пореден път успяхме с общи усилия да изградим нещо, което ще пребъде във времето. Нека да бъдем все така обединени от обща цел- по-талантливи, по-можещи и по-щастливи”, заяви кметът на Търнава Габриела Раловска.

Кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков поздрави всички жители и гости на фестивала и съобщи добрата новина, че започва дългоочаквания основен ремонт на местното читалище „Напредък - 1898”. За целта ще бъдат инвестирани около 170 000 лв.

Приветствие към присъстващите отправи и народният представител Красен Кръстев. „Днес е хубав ден за всички нас и Търнава е център на цялата ни община. Благодарение на сдружение „1 юни” откриваме тази хубава сцена, на която днес ще си дадат среща стотици талантливи изпълнители, които ще пеят в памет на големия Георги Горелски. Успех на всички участници и хубав празник на всички”, заяви той.

„Песента няма граници и възраст. Дърветата й дават път и тя литва с крилете на птиците. Точно преди 50 години Георги Горелски получи златен медал от фестивала в Копривщица. Нарекоха го тракийския славей, а всички в Търнава знаят, че това е нашия Георги. Ехото от неговия глас е тук и ние пеем неговите песни” с тези думи водещата на фестивала Цветелина Късльовска даде началото на третото издание на фестивала „Ехо от родния край”. Неговата песен „Мари, Марийке” прозвуча в прочувственото изпълнение на Диана Късльовска. Певчески групи от Бяла Слатина, Гложене, Селановци, Якимово, Горна Кремена, Бутан, Буковец, Соколаре, Габаре, Малорад, Борован, Рогозен, Алтимир, Попица, Бърдарски геран и домакините от Търнава пяха в продължение на часове на новата сцена в центъра на селото.

Специален гост на фестивала бе дъщерята на Георги Горелски Тамара Кърчева и двамата й синове- Георги и Петър. Тя е начален учител и живее в Димитровград. Големият й син се занимава любителски с рап, но никой не е отдаден на народното творчество като дядо си. „Благодаря от сърце на Габриела Раловска и на всички, които правят възможно да съществува този фестивал в памет на моя баща. Няма по-вълнуващо от това да се пеят песните му от млади и стари на тази сцена”, заяви тя пред вестник „Враца днес”.


Сн.1
Сн.2
Сн.3
Сн.4

Коментари2015-08-19 09:32:24