Балът в Бърдарски геран вече привлича туристи от чужбина

Балът в Бърдарски геран вече привлича туристи от чужбина


Бърдарски геран за втора поредна година ще посрещне гости за Бала – традиционна вече среща на всички, които имат някаква връзка с това красиво и уникално село. Облечени в банатски български носии или пък с носиите на собствената си общност, жителите и гостите на Бърдарски геран ще се веселят на площада до полунощ с помощта на Замфировската духова музика.
Тази година за Бала, организиран за 29 август, пристигат специално от Германия потомци на изселените някога немци, за да търсят връзки с хора, които са познавали роднините им.

Г-жа Doris Reischl и семейството й пристига в България, за да се запознае с родината на нейните предци. Групата се състои от осем души, представители на три генерации, и ще бъдe в района на с. Бърдарски геран за три дни - от 27 до 29 август.

Основно интереса е насочен към това, дали имат живи роднини в селото, както ще се радват на всяка информация свързана с миналото на техните предци.

Видно от документа, който изпращат, техният дядо се е казвал Anton Banczov (р. 4.04.1875 в село Gyorgova, Ungarn), а баба им съответно Anna Banzcov(р. 28.06.1882.в село Deutsch-Pereg, Ungarn)

Интересна при дядо Anton е моминската фамилия на майка му Anna- Дамянова?!

За съжаление това е цялата информация, с която разполагат, като се надяват да попълнят празнините в родовата си история на място.

Светлана Караджова

 
2015-08-14 10:33:21