С молебен отбелязаха годишнината от наводнението в Мизия

С молебен отбелязаха годишнината от наводнението в Мизия

На 2 август пред храма „Св. Апостоли Петър и Павел” се събраха жители и гости на Мизия, за да отбележат годишнината от опустошителното наводнение сполетяло града,с молебен за здраве, спасение и утеха, който отслужи енорийския свещеник Дилян Тенджерски.

Кметът на Общината д-р Виолин Крушовенски каза в словото си, че по ирония на съдбата молебенът съвпада със 135-годишнината от времето, когато 2 август е избран от предците на Мизия за празник на селището.

„На този ден преди една година всички ние преживяхме най-голямото бедствие, което преобърна живота ни. Наводнението отне живота на двама души, остави без домове стотици семейства, отрови земята ни, разруши инфраструктурата ни и помете труда на три поколения мизийци.”- припомни д-р Крушовенски и добави, че в най-трагичните дни от живота на града на помощ се притекоха хиляди добри хора. Той благодари отново на пожарникарите и лично на главен комисар Николай Николов, на еврокомисар Кристалина Георгиева и министрите от служебното правителство за оказаната своевременна помощ още в първите дни на бедствието. От името на съгражданите си той изказа огромна благодарност на полицаи, жандармеристи, войници и местни мъже и младежи, спасили стотици човешки живота, опазили домовете от посегателства, на доброволци от цялата страна разчистили руините, на БЧК и АЕЦ „Козлодуй” за бързата реакция още в първите дни и голямата помощ, Израелското посолство, на фирми, фондации, сдружения, болници и учебни заведения, на обикновените граждани за проявената съпричастност.

След молебена на присъстващите бяха раздадени боб-чорба и хляб, тъй като богородичните пости не позволяват приготвянето на курбан с месо.

Една година след бедствието Мизия се опитва да влезе в нормалния ритъм на живот. В очите на хората се чете мъка, но и надежда, че все пак ще се справят, защото от това зависи бъдещето на децата им, на родния им дом.

 


Коментари2015-08-03 10:35:29