Успешна година за “Атоменергоремонт”

“Годината за дружеството беше успешна от гледна точка на поети и изпълнени ангажименти”, заяви Стоян Недялков - заместник-директор на “Атоменергоремонт” ЕАД- Козлодуйпред “козлодуй- бг.инфо” и  допълни, че през 2012-та е завършена работата по сероочистващата инсталация в ТЕЦ “Бобов дол”, където е изработено и монтирано уникално съоръжение - метален комин с дължина 80 метра.
“Доволен съм от работата на колегите, които се включиха в ремонтните дейности на V и VI енергоблокове през годината. Наложи се де извършим уникални операции по подмяна на ротора на генератора на VI блок и смятам, че всички се справиха успешно. Нашата цел е възложителят ни - АЕЦ “Козлодуй” ЕАД да е доволен, ремонтите да се завършват в срок и да се изпълняват съгласно всички съвременни изисквания за безопасност”, допълни още той. Стоян Недялков напомни, че през 2012-та специалистите от “Атоменергоремонт” са работили и по редица други дейности в "Електропроизводство - 2", които също са изпълнени според критериите на централата.
През годината в АЕР са работили и по проекти, възложени от Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”. Изработени са стойки за роторите и турбините на генератора, на които съоръженията да бъдат поставени за временно съхранение. Около тридесет души са участвали в последните дейности, които дружеството е изпълнявало по проект на ДП РАО за демонтаж и транспорт на турбогенератора на първи блок. За демонтирането на съоръжението е ползвана специална греда, с която са били свързани два мостови крана, благодарение на които е вдигнато 170-тонното съоръжение.
В момента се работи  по изграждане на сероочистваща инсталация в ТЕЦ “Перник”, а според предварителните договори до пролетта на 2013-та година съоръжението трябва да е въведено в експлоатация.




2013-05-31 19:00:12