Сергей Цочев: Оборудване за Белене е подходящо за 7 блок

Сергей Цочев: Оборудване за Белене е подходящо за 7 блок

На практика процесът на прегледа на техническия проект на АЕЦ "Белене" е завършил.

Общото становище е, че този проект може да бъде одобрен, съдържа добри проектни решения. Агенцията по ядрено регулиране(АЯР) няма основание да издаде крайно разрешение за техническия проект на централата заради решението на правителството на Бойко Борисов за прекратяване на АЕЦ "Белене".Това каза д-р Сергей Цочев, председател на АЯР, предаде БГНЕС.  
Цочев каза още, че в момента, и в миналото, са използвани части от оборудването от предходен проект за АЕЦ "Белене" за нуждите на 5-ти - 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Новото едрогабаритно оборудване от "Белене" може да намери приложение единствено за нови мощности в "Козлодуй", включително 7-ми блок, добави той. Според председателя на АЯР за лицензиране на нова площадка в "Козлодуй" ще са необходими около 16 месеца при предоставяне на всички нужни документи, а единствено процедурата по ОВОС ще отнеме около 2 години.
По информация на Цочев екипите от АЕЦ "Козлодуй" вече са представили график за провеждане на дейностите, свързани с продължаването на експлоатацията на 5-ти и 6-ти блок, както и програма за извършване на комплексно обследване. Очакваме до края на тази година да получим програма, в която да са описани следващите стъпки по продължаването на експлоатацията, от наша гледна точка процеса върви нормално, допълни той.
Тенденция за продължаване на срока за експлоатация съществува в света от много години, стотици реактори са в статус за експлоатация след проектния срок, каза още председателят на АЯР. За да получи нови лицензии "Козлодуй" ще трябва да извърши и периодичен преглед на безопасността, предвижда се и международна мисия от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) за установяване на готовността на реакторите за продължаване на сроковете за експлоатация, добави той. Проектните срокове за експлоатация на реакторите изтича през 2017г. и 2021г. съответно за 5-ти и 6-ти блок.
Максималният срок на лицензиите, който може да бъдат издадени за еднократно продължение, са за срок от 10 години, поясни Цочев. Председателят на АЯР не се нае да даде гаранция, че модернизацията на двата блока ще стане факт. "Това може да се случи, когато бъде направено качествено и комплексно обследване и бъдат разпознати елементите, които трябва да бъдат заменени. Ако това бъде изпълнено качествено и в срок има реални възможности срока да бъде продължен", заяви той.
През изминалата година централата в Козлодуй е била инспектирана като част от международната мисия OSART на МААЕ, съобщи Цочев. Проверени са 10 области на експлоатационната безопасност, предстои и повторна проверка в срок от 18 месеца, чиято цел ще бъде да се види дали са спазени препоръките, дадени след проверката, поясни той. Не е важен броя на препоръките и предложението, защото не , но въпреки това техният брой е съизмерим и в някои случаи по-добър от резултатите при подобни мисии в други страни, каза още председателят на АЯР.




2013-05-31 18:59:26