ј–’»¬ 2013


ѕървата жена симфоничен диригент у нас

–адосвета Ѕо€джиева

–адосвета Ѕо€джиева е диригентка на врачанските симфоници и първата жена симфоничен диригент у нас. Ќа 10 €нуари 2013 година т€ празнува 90-и€ си рожден ден. Ѕаща й јнто Ѕо€джиев бил адвокат с феноменална памет и на съдебни дела се €в€вал без папки. ѕрез 1932 г. се преселили в —офи€. Ѕаща й поел ари€та на –адамес, лел€ й - на јида, а вуйчо й дирижирал семейни€ хор. “€ свирела на пиано. Ѕаща й мечтаел първата рожба да е син. »змислил името –адосвет. Уѕопитаха ме дали случайно съм станала диригент, а аз винаги им отговар€х: Ќе, аз случайно се родих жена!Ф, смее се юбил€рката.

виж още†ї
ћомичета пресъздадоха обича€ ДЅрашленкьоФ

ћомичета пресъздадоха обича€ ДЅрашленкьоФ

јвтентични€т народен обичай ДЅрашленкьоФ, който е характерен за врачански€ край, днес бе пресъздаден от момичета от —ќ” ДЌикола ¬ойводовФ. ¬ъзстановката е сред инициативите в ќбщинската програма за патриотично възпитание. ћалките моми се събраха в къща от ¬ъзраждането в центъра на ¬раца. ƒомът, в който днес е офисът на ћемориален комплекс ДЅотев пътФ, бе подреден от домакините във възрожденски стил. √остите, сред които бе и заместник кметът  расимир Ѕогданов, вид€ха как се събират момите, как се ви€т специалните китки с бръшл€н, как вс€ка мома постав€ белег на сво€та китка, послушаха песните им, порадваха се на сурвакарите, които дойдоха и чуха гадаенето по китките, с което вс€ка мома научи какъв ще е бъдещи€т й съпруг.

виж още†ї
 омиси€ иска 110 000 лв. за пирамидата УћузеонФ

ѕосто€нната комиси€ по култура и фонд “  ултура” към ќбщински съвет - ¬раца излизат с конкретни искани€ за бюджет 2013. ѕредложението е внесено до кмета на общината, а в него са включени основни ремонти на културна инфраструктура в размер на 124 000 лв. и финансиране на културни институти - 295 000 лв. 50 000 лв. са предвидени за климатизаци€ на фондохранилището на –»ћ-¬раца, 50 000 лв. за ремонт на зала “ ћ”«≈ќЌ” , 10 000 лв. за ремонт на помещени€ за допълнителна стопанска дейност на ‘ондаци€ “ ћ”«≈ќЌ” и 14 000 лв. за закупуване на аудио и видео техника за нуждите на –»ћ. 295-те хил. лв. за финансиране на културните институти са разпределени както следва - 90 000 лв. за ƒ “ и 80 000 лв. за симфониетата. «а провеждане на международен фестивал “ ћузеон” са предвидени 50 000 лв., 25 000 лв. са за финансово обезпечаване на археологически разкопки и 50 000 лв. за разпореждане от ‘онд “  ултура” .

виж още†ї
–адецки посрещна 9 543 души за 2012-та

–адецки посрещна 9 543 души за 2012-та

“ ÷ифрата е близо с 2 000 души повече от 2011-та” , информира Ћюдмила ƒам€нова, директор на Ќационален музей “ ѕараход –адецки” , пише kozloduy-bg.info. “ «а да има още посещени€ ще работим с колегите от останалите музеи. ўе разчитаме, например, на групите, които ще посещават Ќационален исторически музей, чиито филиал е корабът –адецки, обвързани в пакет да посещават и нас. ўе заложим на по-добрата комуникаци€ с останалите музеи в близост до град  озлодуй, като например ¬рачански€ регионален исторически музей, Ћомски€ музей. –азговар€х скоро и с директорката на ќр€ховски€ музей, с не€ също имаме подобна уговорка за разменни визити” , каза ƒам€нова. “€ сподели добри€ опит от партньорството с туроператорски агенции през изминали€ сезон. —амо за октомври месец са организирани 14 екскурзии с кораб “ –адецки” . “е са били предимно с ученици от —офи€, Ѕотевград и ѕравец.

виж още†ї
”никална изложба във врачанската болница

”никална изложба във врачанската болница

— тридесет картини на известни съвременни български художници бе украсен коридорът на основно ремонтираното ’ирургично отделение в ћЅјЋ “ ’ристо Ѕотев” јƒ - ¬раца. «аслугата за това е на народни€ представител от √≈–Ѕ д-р янко «дравков, който осигури експонатите. “ака пациентите и работещите в отделението ще имат възможност да наблюдават ежедневно платна с впечатл€ващи графики, илюстрации и живопис, родени от ръцете на доказани майстори на четката у нас и в чужбина. “ ∆еланието ни е да лекуваме не само т€лото, но и душата - сподели депутатът - »зкуството дава настроение и оптимизъм, но в забързани€ ден малко хора имат време и сили да влизат в художествени галерии и да се наслаждават на експонатите в т€х. “ака се роди иде€та да донесем картини от наши съвременници при хората” - допълни д-р янко «дравков. » за да бъде по-въздействащо, по-силно и по-при€тно усещането, над вс€ка от творбите е монтирана лампа, ко€то да пръска светлината си върху топли и пъстри багри, уникални щрихи и освободени от предразсъдъци графики. » всичко това - на фона на лека и релаксираща музика, ко€то ще “ блика” от говорителите на монтираната в коридора уредба.

виж още†ї
јрхеолог отчита успешен сезон

јрхеолог отчита успешен сезон

„ Ќови открити€ от археологическите проучвани€ ќходен – „ ¬алога” , ћездра – „  алето” и Ѕорован – „ ≈зерото” бе темата, ко€то видни€т археолог √еорги √анецовски изнесе пред врачани в ср€да вечерта. “ова бе първото от таз годишните „ «имни четени€” .

виж още†ї
Ќова книга на Ћюдмил –ашев

Ќова книга на Ћюдмил –ашев

 луб на дейците на културата и ћладежки дом – ¬раца организираха премиера на новата поетична книга на Ћюдмил –ашев „ Ѕез думи” .

виж още†ї
 расимир јнгелов със самосто€телна изложба

 расимир јнгелов със самосто€телна изложба

¬ ƒома на енергетика в  озлодуй беше открита самосто€телна художествена изложба на живописеца  расимир јнгелов - Ѕако. “алантливи€т творец е роден във ¬раца през 1973 година и израства в живописното балканско селце «гориград, което с уникалните си пейзажи го вдъхнов€ва от малък.

виж още†ї
јрхеолозите “орбов и ѕетрова със значителни находки

јрхеолозите “орбов и ѕетрова със значителни находки

“радиционните зимни четени€ в –»ћ – ¬раца продължиха с лектори€, водена от доц. д-р Ќарцис “орбов и зам.-ръководител јлександра ѕетрова, които със завидна лекота запознаха врачани с дълбините на два археологически обекта в родни€ край. ƒвамата представиха дейността си през изминали€ археологически сезон в местността √радище, край прохода ¬ратцата и късноантично и средновековно селище в землището на с. Ќефела.

виж още†ї
Ѕиблиотеката е събрала 3 184 нови библиотечни документи

Ѕиблиотеката е събрала 3 184 нови библиотечни документи

Ќа 13 февруари в отдел „ ќбща читалн€” се проведе ќтчетно събрание на –егионална библиотека „ ’ристо Ѕотев” -¬раца. Ќа събранието присъстваха кметът на ¬раца инж. Ќиколай »ванов, зам-кметът  расимир Ѕогданов, началник отдел култура към община ¬раца –адосвета  румова и –адка “ошева. “е поздравиха библиотечните работници и им пожелаха ползотворна работа и много успехи през насто€щата година, като кметът и зам.-кметът за€виха, че ще направ€т всичко възможно от бюджета да бъдат отделени средства за ремонт и спомагане делото на библиотеката.

виж още†ї
ѕредставиха луксозни€ албум Ућинало и насто€щеФ

ѕредставиха луксозни€ албум Ућинало и насто€щеФ

¬ навечерието на 14 февруари, малката зала на –»ћ-¬раца събра много учители, родители и гости. ѕоводът бе представ€нето на книгата “ ћинало и насто€ще на ќ” “ ¬асил Ћевски” - издание, посветено на 90-годишнината на училището.

виж още†ї
јлманах У–езерват —еверозападФ в Ѕ€ла —латина и ¬раца

јлманах У–езерват —еверозападФ в Ѕ€ла —латина и ¬раца

Ќа 15 февруари в белослатински€ ресторант “ —кът” бе представен втори€т брой на алманах “ –езерват —еверозапад” . Ќа него присъства и родени€т тук нейн редактор Ќиколай  ‘енерски. “ –езерват —еверозапад” - 2 събира в себе си мъдростта и глупостта на две-три поколени€ на нашата северозападна родина от областите ¬раца, ћонтана и ¬идин. “  нига, ко€то показва —еверозапада без грим и украса, без излишни превземки и претенциозност” - казва ‘енерски за изданието.  √ол€ма част от текстовете са предадени с типични€ северозападен диалект, което съдейства за автентичността на написаното, колкото и съвременно да е то. ƒвайсетина автори на проза и поези€ съжителстват “ мирно” и “ тихо” в годишника. —лед н€колкото думи за първи€ алманах и за себе си в творчески и житейски план, Ќиколай ‘енерски благодари на дарителите на изданието и за съдействието на кмета »во ÷ветков и на председател€ на читалището Ќиколай јлексиев. ¬ неформалната обстановка след представ€нето на книгата, подплатена с вкусна белослатинска баница, с попул€рното по този край “ друсано” (свинско, лук и подправки) и с тънкото кашкавалено мезе, всичко пол€то “ за здраве” с б€ло и червено вино с марката “ –езерват —еверозапад” , Ќиколай ‘енерски раздаде автографи на почитателите си и размени с т€х още размисли, които веро€тно ще осъществи в следващото издание на годишника.

виж още†ї
Ѕиблиотеките без пари за книги

Ќа 26 февруари в –Ѕ “ ’р. Ѕотев” -¬раца общинските библиотекиотчетоха сво€та дейност. ќтчетът за дейността на общинските библиотеки беше представен от “они √еоргиева. Ќа територи€та на област ¬раца съществуват общо 113 библиотеки, от които 101 читалищни, 7 училищни, 2 вузовски, 2 специални и 1 регионална. —во€т годишен отчет са подали 111 от библиотеките в областта, без тези в селата –адовене и „елопек.

виж още†ї
¬рачанки са били истински европейки още през минали€ век

Ќедка ƒимитрова

∆ените винаги са наричани красиви€ пол. » до ден днешен те се възприемат като съвършено съчетание от елегантност, неподправена суетност и изобилие от чувственост. ¬инаги модерни и Ув кракФ с времето, жените създават сво€ уникален св€т - светът на самоуверената и амбициозна жена с изискани маниери.

виж още†ї
—тотици вид€ха УЌеделникФ-а на —офроний

—тотици вид€ха УЌеделникФ-а на —офроний

Ќа 11 март Ѕългарската православна църква почита паметта на най-нови€ си светец - —офроний, епископ ¬рачански. ¬ същи€ ден в –»ћ- ¬раца бе изложена първата печатна книга, написана на новобългарски език, от —в. —офроний ¬рачански, “ Ќеделник” . Ќа събитието присъстваха кмета на община ¬раца инж. Ќиколай »ванов, зам.- кмета  расимир Ѕогданов, врачански€т епископ  ипри€н и народни€т представител √еорги Ѕожинов. ѕо повод празника на врачанското училище, носещо името на светеца “ —в. —офроний ¬рачански” , депутатът от ¬рачанска област дари на началното училище копие от ръкописа на “ »стори€ слав€нобългарска” .

виж още†ї
ћаскен бал в ћладежки€ дом

ћаскен бал в ћладежки€ дом

«а четвърта поредна година ћладежки дом-¬раца и ”ченически общински съвет организираха ѕролетен маскен бал.  акто вс€ка година, и тази участниците се б€ха маскирали като герои и от добрите, и от лошите приказки. Ќе липсваха феи, магьосници, принцеси, батман, ћалки€т ћук, образи от филмите на ужасите, както и разни странни създани€ като във фентъзи жанра. Ќ€колкото часа танци и забавни игри с DJ “они превърнаха бала в гол€ма веселба, ко€то завърши с избора на мис и мистър “ ћаскен бал” .

виж още†ї
јнсамбъл УЅългареФ ома€ врачанската публика

јнсамбъл УЅългареФ ома€ врачанската публика

Ќезабравими емоции и изключително въздействие сред врачанската публика отключиха талантливите танцьори от национален фолклорен ансамбъл “ Ѕългаре” . Ќа 11 април те б€ха във ¬раца, където представиха юбилейни€ си спектакъл “ “ова е Ѕългари€” .—ъбитието бе организиранопо покана на ќбщина ¬раца и се осъществи под патронажа на кмета на града инж. Ќиколай »ванов.

виж още†ї
Ѕаница вече има сво€ истори€

Ѕаница вече има сво€ истори€

Ќа 20 април в големи€ салон на читалище „ —ветлина” в Ѕаница се състо€ премиерата на книгата на јнета ƒилова „ Ѕаница- село с богата истори€” . —тотици жители уважиха дългогодишни€ труд на авторката, пресъздала в стилно томче хил€долетни€ живот на предците им на това красиво м€сто. ¬ълнуващи думи за јнета ƒилова и нейната истори€ каза водещата на представ€нето —лава “одорова- дългогодишен учител и директор на училище „ Ѕлагоев” във ¬раца. “€ подчерта, че днес е гол€м празник за всички, защото селото вече има сво€та истори€. » то написана с ерудици€ и вещина, каквато јнета ƒилова притежава.  нигата се чете като роман и пресъздава миналото по увлекателен начин, който ще бъде интересен не само за нас, а и за бъдещите поколени€ наши деца и внуци и ще разпалва огън в душите и обич към родното м€сто” . «а достойнствата на книгата говори нейни€т редактор проф. ѕетър ѕетров, преподавател по —редновековна истори€ в —” „ —в.  л. ќхридски” , чийто възпитаник е јнета ƒилова. “ой сподели, че „ написаната истори€ на Ѕаница е по всички правила на едно историческо изследване, въз основа на документи и материали, написаните до момента изследвани€, разкази на стари хора и лични спомени. јнета ƒилова се е справила отлично с тежката, но благородна задача да напише истори€та на своето родно м€сто. ќсобено важно е, че книгата е сериозен научен труд, а се чете с удоволствие, защото е написана с много любов, но и писателска дарба. Ќаписаното се чете като роман, но от него има много какво да си припомн€т по-старите и да се поучат по-младите” .

виж още†ї
¬раца - театрална столица на Ѕалканите

¬раца - театрална столица на Ѕалканите

¬раца отново ще е театралната столица не само на Ѕългари€, но и на Ѕалканите.

виж още†ї
«акъде се забърза, ∆ивот?

ƒетелина √ергова пита поетично У«акъде се забърза, ∆ивот?Ф

Ќа 17 май във фоайето на читалище У—амообразованиеФ се състо€ премиерата на стихосбирката на ƒетелина √ергова У«акъде се забърза, ∆ивот?Ф.

виж още†ї


2013-12-31 09:25:19