300 безплатни лекарски прегледи в Кунино

300 безплатни лекарски прегледи в Кунино

Сто и десет жители на Кунино и Роман преминаха безплатни медицински прегледи. Те се състояха на 3 и 4 юни в здравната служба в с. Кунино. Доброто начинание е част от инициативата „С грижа за нашите родители” на бизнесмена Иво Евгениев. Той е родом от Враца и участва активно с инвестиции във възраждането на Северозапада. Нейното начало е поставено през 2014 г. Освен грижата за здравето, включва още ремонт и обзавеждане на пенсионерски клубове, където да се събират възрастните хора от малките села.

Инициативата в Кунино се финансира от две фирми, които развиват бизнес в селото- МВЕЦ Кунино и Зърнохран ЕООД. След проучване на потребностите на населението са избрани и лекарите-специалисти. Това са д-р Василев-очен лекар, д-р Гълъбица Велева- акушер-гинеколог, д-р Цветан Лазаров- уролог и д-р Боян Христов-ортопед. В продължение на два дни те направиха над 300 прегледа напълно безплатно- без такси и без направления от личен лекар. Поради големия интерес пред кабинетите постоянно имаше опашка от чакащи. Пълно съдействие им оказваше медицинската сестра Партова, която записваше желаещите и ги насочваше към съответния кабинет. 80 годишната баба Петруша Лилова сподели „Дошла съм да дира здраве. Това е чудесна инициатива, защото в нашата община няма такива доктори. Повечето сме възрастни хора и имаме често нужда от лекари-специалисти. Трябват много време, пътуване и пари, за да отидеме до тях, а сега всичко става на място, така че благодарим на инициаторите за хубава идея.”

„От години ходя на ортопед. Болят ме рамото и лакътят. Дошъл съм на специалист, за да ми каже как да се лекувам. Лекарите тук са много вежливи и усмихнати, а това е една много хубава инициатива”, признава 63-годишния Иван Иванов.

След обобщаването на резултатите от прегледите, за тези пациенти, които се нуждаят от сериозно и бързо лечение, ще бъде осигурен транспорт и достъп до специализирана болница.

 

Освен тази инициатива, инвеститорите в Кунино искат да подарят на селото пенсионерски клуб, в който да могат да се събират всички желаещи. Те са избрали две помещения в сградата на кметството и се надяват да получат бързо всички необходими документи от общината, за да могат веднага да започнат ремонта и обзавеждането.

 
2015-06-09 08:44:17