Виното е жив организъм и не престава да се развива

Виното е жив организъм и не престава да се развива

 

Инж. Иван Лазаров - кмет на Община Вършец

 


Инж. Лазаров, как се запалихте по виното?

Най-напред то е свързано с моето образование. Завършил съм ВИХВП- Пловдив, специалност „Вино и високоалкохолни напитки”. Това е една интересна и перспективна специалност. Магията на виното е в това, че то не е статично. Виното се развива като жив организъм от създаването през съзряването до стареенето в бъчва и бутилка. Затова се изисква постоянна грижа и в това е големия майсторлък на винаря- кога да го отдели, колко да лежи в бъчвата и кога да отиде в бутилката. А всичко това зависи изключително от годината, от гроздето.

Каква е според вас основната предпоставка за хубаво вино?

Хубавото грозде. То обаче зависи от годината, от дъждовете, от слънчевите градуси. Много е важно гроздето да се запази здраво, да се бере в слънчев ден. Всъщност за да се получи хубаво грозде, се изискват сериозни грижи и познания, а ние не обръщаме достатъчно внимание на този факт.

България може ли да произведе хубави вина за световните пазари?

Имаме всички предпоставки и възможност да го направим. Имаме чудесни тероари, съвкупност от почви, климат, слънцегреене, за да се произведе хубаво грозде и от него качествено вино. През последните години винарството в България върви нагоре. Значителна роля за това имаха и европейските и национални програми за развитие на лозарството. Те позволиха да се осигурят значителни инвестиции и оттам модерни технологични изби, които правят реномирани вина. Проблемът е в това, че стандартът на българина е такъв, че средния потребител трудно може да си позволи бутилка от 7 лв. и нагоре, каквато всъщност е цената на доброто вино.

Какви вина предпочитате вие като потребител?

Според мен най-хубави са купажните вина. Те обединяват по неповторим начин положителните качества на различните сортове. В тях се проявяват букет от вкусове и аромати, всеки сорт допълва другия и се получават изключително хармонични вина. Моят личен избор е купажът от Каберне совиньон, Каберне фран и Мерло, който има изключителен потенциал за страхотно вино.

Имат ли място на пазара българските сортове?

Българските сортове имат ниша на пазара. Те се харесват от определен кръг потребители. Проблемът е, че световните и европейски концерни налагат мощно на пазара класическите сортове от Европа и Америка.

Защо Северна България изостава във винарството в сравнение с Южна?

Това се дължи най-вече на традициите. Там е натрупан значително по-голям опит в отглеждането на лозята, там са се наложили традиционни сортове като мелник и мавруд. Конкуренцията е тласнала винарството доста напред. В последните години обаче в Северозападна България се правят изключително успешни винарни- шато Бургозоне в Оряхово, винарна Лопушна, Боровица, избите във Видин, които бяха забелязани не само у нас, а и по света.

Как чествате Трифон Зарезан в община Вършец?

Като истински лозари и винари го честваме всяка година. Правим хубав общински празник. Зарязваме лозите, лее се вино, свири духовата музика, която е характерна за Северозапада и нещо оригинално- играят се кукерски танци. Така ще бъде и тази година, въпреки бедствието, което ни сполетя.

 

 

 

 
2015-02-13 21:33:50