Борован бедства /снимки/

Борован бедства /снимки/

Борован бедства, очаква се река Скът да излезе от коритото си и да залее ниските части на Мизия. Бедствено е положението в много села от областта. Най-тежко през нощта е било положението в борованското село Нивянин, което и в момента е под вода. Нощес 17 човека от селото са изкарвани с лодки. Тежко е положението и в Малорад, къщите са наводнени, нанесени са щети за стотици хиляди в борованско, скъсан е единия мост, който свързва Малорад с Рогозен. Малкият площад на Борован е отнесен, около 10 къщи са разрушени от водната стихия, почти всички обори в селото са разрушени. Паркът е опустошен, пейките които го красяха са отнесени от водата. Пораженията са огромни, а къщите които не са разрушени са наводнени.

От хората в селото научихме, че в Борован вчера са се излизали 160-170 литра дъжд на квадратен метър. В момента на място работят екипи на „Гражданска защита”, Пожарна безопасност, полицията, представители на БЧК, от общината купуват допълнително помпи за отводняване на пострадалите семейства, раздават храна и вода. Цяла нощ от общината за обикаляли да евакуират хората в по-ниските и проблемни места.

Тежко е положението и в Малорад, в близост до селото има два язовира, които са препълнени и преливат през преливниците. Хората благодарят на Бог, че дъждът спря и се надяват да няма друг подобен порой. Страхът им обаче все още не е преминал, защото има вероятност от нови поражения заради многото вода, която няма къде да се оттече, заради пренапоената земя в последните няколко седмици.

Потопът в село Баница също е бил огромен, там от селския площад няма и помен, плочките и асфалта са изровени, кофите за боклук са се носили по течението. Картинката в селата е просто трагична.


Сн.1
Сн.2
Сн.3
Сн.4
Сн.5

Коментари2014-08-01 13:40:14