Борислав Банчев: ситуацията е тревожна, но не бива да се създава паника

Борислав Банчев: ситуацията е тревожна, но не бива да се създава паника

Заместник областният управител на област Враца Борислав Банчев направи оглед на засегнатите от проливния дъжд райони. Той заяви, че ситуацията е тревожна, но не бива да се създава излишна паника.

„По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН при нас са измерени най-голямо количество валежи – 50 литра на квадратен метър. Това е сериозно, но всички институции работят, за да не се стигне до трагични инциденти. Направих оглед на няколко сериозно засегнати района – подлезите във Враца, Медковско дере, международен път Е-79 на входа на Враца откъм Мездра, който бе залят от водата, идваща от водопада Скакля. Информиран съм за ситуацията в с. Мраморен, Горно Пещене, Борован. В момента съм в с. Бели Извор, което наистина е сериозно пострадало. Очаквам от кмета в съвсем кратки срокове да представи конкретни данни за пораженията, за да може държавата да помогне за справяне с щетите“, коментира Борислав Банчев.

Той допълни, че е впечатлен от добрата организация, създадена от кмета на селото Кирил Илиев и от органите на реда.

„Жителите на Бели Извор преживяват истински кошмар. Над 100 къщи са наводнени, десетки животни са отнесени от придошлата река, напълно унищожена е оградата на училището, която преди дни е била ремонтирана, водата е изровила огромни дупки по улиците. Временно бе преустановено движението по ж.п. линията Враца – Криводол, тъй като част от траверсите бяха изкъртени от стихията“, разказа Кирил Илиев.

Той изрази благодарност към всички институции за бързата реакция. Специална благодарност отправи и към началника на РУП – Враца Димитър Газибарски, който бе дошъл с екип на място в селото. Газибарски обясни, че целият състав на полицейското управление е на терен. Осигурени са патрулни автомобили за всички опасни места в града и общината.

„Взели сме всички превантивни мерки, за да осигурим в максимална степен спокойствие на нашите съграждани. Часове наред полицаите са под дъжда, мокри са до кости, но откликват на всяка необходимост от помощ. Няма да скрия – гордея се с тях“, заяви Газибарски.


Коментари2014-08-01 09:20:53