Янаки Стоилов подаде оставка

Янаки Стоилов подаде оставка

Янаки Стоилов подаде днес оставката си като зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България", пише www.vesti.bg.

Социалистът обявил решението си от парламентарната трибуна при разискванията за промените в кабинета, наложени след избора на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за евродепутат. 

Решението си Стоилов обвързал с факта, че парламентарната група на "Коалиция за България" не е приела предложението му гласуването на рокадите в правителството да бъде отложено.

"Промяната, която се предлага, в по-голяма степен е продиктувана от необходимостта сегашният министър да освободи заемания пост поради членството в ЕП. С оглед на Конституцията министър-председателят прави предложение за персонална промяна", заявил Стоилов. Той посочил, че само минути преди да се пристъпи към обсъждането на този въпрос от страна на ДПС е подкрепено включването на промени в Наказателния кодекс, които предвиждат да отпадне давността за престъпления по политически причини.

По думите на Стоилов този акт нарушава отношенията на лоялност между двете партии.

"Този въпрос беше обсъждан вчера между ръководствата на двете парламентарни групи. Въпреки това, изненадващо за нас днес това предложение беше подновено и то точно преди да се пристъпи към обсъждането на персоналните промени в кабинета", допълва Стоилов.

"Политическия знак е достатъчен ясен. Не преувеличавам значението на този законопроект, защото дори и да бъде приет едва ли ще предизвика реални правни последици, но в него по времето, когато БСП е мандатоносител се прави опит за оценка на десетилетия от българската история", категоричен е социалистът. "Този факт прави за мен трудна подкрепата за смяната в правителството. Нашата парламентарна група със значително мнозинство реши да гласува в подкрепа на това предложение. За мен политически това действие на БСП я поставя в позиция, която не съответства на ролята ѝ на мандатоносител", подчертава Стоилов.

Той добавил още, че е поискал от парламентарната си група да бъде отложено гласуването за персонални промени в кабинета "Орешарски", но не е срещнал подкрепа и затова подава своята оставка като зам.-шеф на "Коалиция за България". Въпреки това обаче Янаки Стоилов остава "лоялен член" на парламентарната група, пише още сайтът www.vesti.bg.

 
2014-06-19 15:38:27