Лекуват 17 деца в детското отделение

Лекуват 17 деца в детското отделение

17 деца са приети за лечение в детското отделение на врачанската многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев”, съобщиха от здравното заведение.

10 от тях са за лечение на остри респираторни заболявания, 4 се лекуват от пневмония, а другите са болни от по-тежки настинки.

За последните три дни през спешното отделение на лечебницата са преминали общо 25 деца, като повечето са консултирани със специалисти и са изпратени за домашно лечение. Засега лекарите не отчитат бум на заболеваемостта, но с обявяването на грипна епидемия и очакваната грипна вълна отделенията на болницата може да се напълнят.

Във връзка с обявената грипна епидемия и с цел предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на грип и остри респираторни заболявания са определени допълнителен брой легла към инфекциозното, вътрешното и детското отделение за приемане на болни с грип, или остри респираторни заболявания с усложнения. Към всяко отделение са предвидени болнични стаи за лечение на болни с грип и остри респираторни заболявания с усложнения, чието състояние не позволява настаняването им в определените отделения. Прави се всичко възможно да се осигурят необходимите мерки за изолация на такива болни, като се прекратят свижданията във всички отделения и плановите операции. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и кърмачета, а също така и всички профилактични прегледи и имунизации.

Издадена е и заповед на директора на регионалната здравна инспекция, в която се казва че медицинските лица в училищата трябва да организират провеждането на ежедневен филтър, а откритите болни деца и ученици да се връщат по домовете. В заповедта е указано, че персоналът в яслените групи, който непосредствено обслужва децата да носи марлени маски, сменящи се на всеки 3 часа и стриктно да се спазва дезинфекционния режим и други. В условията на грипна епидемия са забранени масовите мероприятия.

 

 
2014-02-06 16:31:46